Najbolje kreme za ekcem: Kako se osloboditi neugodne tegobe i uživati u životu

Svako biološko biće teži ka harmoniji, prema skladu s okolinom i vlastitom unutrašnjom ravnotežom. U tom skladu, ekcem može biti izazov koji narušava tu idilu, donoseći nelagodu i frustraciju. Međutim, nije sve izgubljeno.

Najbolje kreme za ekcem: Kako se osloboditi neugodne tegobe i uživati u životu

U ovom članku istražićemo nekoliko efikasnih načina kako se riješiti ekcema, vraćajući tako osmijeh na lice i omogućavajući uživanje u životu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

1. Održavajte kožu hidratiziranom

Prvi korak u borbi protiv ekcema je održavanje kože hidratiziranom. Redovno korištenje blagih, hidratantnih krema pomaže u jačanju barijere kože i smanjenju iritacije. Najbolje kreme za ekcem su one koje sadrže sastojke poput ceramida, hijaluronske kiseline i glicerina za dubinsku hidrataciju.

2. Uklonite uzroke ekcema

Kako biste kontrolisali simptome ekcema, neophodno je da pronađete i izbjegavate sve što ga može pogoršati. To znači da se morati odreći određenih namirnica, poput mliječnih proizvoda ili glutena, te izbjegavati iritante poput jakih deterdženata i sintetičkih tkanina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Evo nekoliko savjeta za izbjegavanje opasnih okidača:

- Vodite dnevnik hrane: Zapišite sve što jedete i pijete, kao i kada se pojave simptomi ekcema. To vam može pomoći da identifikujete namirnice koje pogoršavaju stanje.

- Eliminišite sumnjive namirnice: Jednom kada identifikujete sumnjive namirnice, pokušajte ih eliminisati iz svoje prehrane na neko vrijeme i vidite hoće li se simptomi poboljšati.

- Pazite na deklaracije: Obavezno pročitate sastav namirnica koje kupujete i izbjegavajte one koje sadrže sastojke na koje ste alergični ili osjetljivi.

- Izbjegavajte iritante: Osim namirnica, postoje i drugi faktori koji mogu pogoršati ekcem, kao što su stres, znoj i vruće vrijeme. Pokušajte izbjegavati ove stvari što je više moguće.

- Nosite pamučnu odjeću: Pamučna odjeća je mekša i prozračnija od sintetičkih tkanina, što može pomoći u ublažavanju svrbeža i iritacije.

- Koristite blage deterdžente: Izbjegavajte jake deterdžente i omekšivače tkanina, jer mogu iritati vašu kožu.

- Redovno vlažite kožu: Koristite kremu za vlaženje bez parfema kako biste održali kožu hidratiranom i spriječili svrbež.


3. Topikalni tretmani za ekcem

Topikalni tretmani su ključni u kontroli simptoma ekcema i mogu značajno ublažiti svrbež, crvenilo i iritaciju kože. Kortikosteroidne kreme su jedan od najčešćih tretmana i djeluju smanjujući upalu i svrbež. Međutim, važno je koristiti ih prema uputama doktora jer dugotrajna primjena može uzrokovati nuspojave poput stanjivanja kože i pojave strija. Alternativa su kreme na bazi kalcineurinskih inhibitora, koje također djeluju umirujuće na kožu i mogu se koristiti kao dugoročno rješenje za upravljanje ekcemom. Uvijek se posavjetujte s dermatologom kako biste pronašli najbolju opciju za svoje stanje kože.

4. Koristite prirodne tretmane

Za one koji preferiraju prirodne pristupe, postoje mnogi prirodni sastojci koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma ekcema. Kokosovo ulje i aloe vera gel samo su neki od prirodnih sastojaka koji su pokazali blagotvorno djelovanje na kožu zahvaćenu ekcemom.

5. Poboljšajte opću zdravstvenu situaciju

Napredak u liječenju ekcema često zahtijeva i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. To može uključivati pravilnu prehranu bogatu antioksidansima, redovnu fizičku aktivnost i smanjenje stresa kroz tehnike poput meditacije ili dubokog disanja.

Najbolje kreme za ekcem

1. Eucerin AtopiControl krema - Eucerin AtopiControl krema je posebno formulirana za pružanje intenzivne hidratacije i umirujućeg djelovanja na kožu zahvaćenu ekcemom. Sadrži patentirani kompleks s Omega-6 masnim kiselinama koji obnavlja prirodnu barijeru kože i umanjuje iritaciju, svrbež i crvenilo. Ova krema je hipoalergena i pogodna čak i za osjetljivu kožu, pružajući dugotrajno olakšanje i poboljšanje općeg stanja kože.

2. La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ - krema je idealna za suhu, nadraženu kožu sklone ekcemu. Njezina formula obogaćena je termalnom vodom La Roche-Posay koja umiruje kožu i ublažava svrbež. Ova krema sadrži inovativni sastojak Aqua Posae Filiformis koji djeluje na obnovu kožne barijere te niacinamid koji umiruje iritacije. Osim toga, ova krema je bez parabena i mirisa, što je čini pogodnom čak i za najosjetljiviju kožu.

3. CeraVe Moisturizing Cream - bogata je i hranjiva krema koja pruža dugotrajnu hidrataciju i njegu suhoj koži pogođenoj ekcemom. Formulirana s esencijalnim ceramidima koji jačaju prirodnu barijeru kože te hijaluronskom kiselinom koja potiče vlažnost, ova krema dubinski hrani kožu i smanjuje svrbež. Osim toga, CeraVe Moisturizing Cream ne sadrži parfeme ni iritirajuće sastojke te je razvijena u suradnji s dermatolozima kako bi osigurala sigurnost i učinkovitost za svakodnevnu njegu kože.

4. Aloe Hyaluron krema za lice - Bogata hidratacijskim sastojcima kao što su aloe vera i hijaluronska kiselina, ova krema ne samo da umiruje iritiranu kožu, već i potiče obnovu kožne barijere

5. Mary & May hidratantni toner za lice - pruža dodatnu hidrataciju i osvježava kožu, čineći je mekom i glatkom. Ovi proizvodi mogu biti korisni kao dodatak standardnoj terapiji za ekcem, posebno za osobe koje preferiraju prirodne i blage proizvode za njegu kože.

Ovih pet krema su među najpopularnijim i najučinkovitijim opcijama za tretiranje ekcema, pružajući olakšanje i njegu koži zahvaćenoj ovim neugodnim stanjem. Njihova formula pažljivo je razvijena kako bi umirila upalu, hidratizirala suhu kožu i obnovila oštećenu barijeru kože, omogućavajući tako da koža postane glatka, meka i bez svrbeža. Bez obzira na to koju kremu odaberete, važno je redovno primjenjivati tretmane i pridržavati se uputa kako biste postigli najbolje rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA