Zašto je Češka postala Čehija?

Zemlje koje mijenjaju imena nisu ništa novo. Zapravo, mnoge su države to učinile u prošlosti. Bez obzira pokušavate li dati jasniji naziv, odbaciti kolonijalnu prošlost ili samo malo pojednostaviti stvari, postoji mnogo razloga zašto države mijenjaju način na koji su poznate na svjetskoj sceni.

Zašto je Češka postala Čehija?
FOTO: Depositphotos

Uprkos tome što u početku ljudima bude malo teško naviknuti se, te se stvari postupno potpuno normalizuju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zimbabve je donedavno bio Rodezija, Tajland je bio Sijam, Mjanmar je bio Burma, Iran Persija...

Posljednjih godina i druge zemlje su malo promijenile svoje ime.

Republika Island je 2022. postala samo "Island", dok je prošle godine Mikronezija promijenila ime u "Savezne Države Mikronezije".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Čehija i Republika Češka već se godinama koriste u zvaničnim dokumentima (tačnije, od 2016.) a naziv Čehija je jednostavno skraćeni oblik. Međutim, od nedavno je želja da se "Češka" (ili Republika Češka) koristi samo u stvarima kao što su zvanični vladini dokumenti, pravna korespondencija i poslovanje ambasada. Slično kako se Francuska naziva "Francuskom Republikom" u nekim vrlo formalnim kontekstima.

Ime "Čehija" je s druge strane, ono što bi ova zemlja više voljela da se koristi u praktičnijim, manje formalnim situacijama. Preporuka je da se ovo ime koristiti u kontekstu novinarskog izvještavanja, kao i kad se priča o ljudima koji predstavljaju zemlju, poput sportista.

Ovo nije prvi put da je Čehija prošla kroz promjenu imena. Istorijski poznato kao Bohemija, Češka je nastala mirnim odvajanjem Češke i Slovačke sad već davne 1993. godine. Valja reći da, iako je preporuka korištenje naziva Čehija, nismo još upoznali osobu koja kod nas koristi taj naziv umjesto imena "Češka“. Neke navike očito, ne nestaju tako lako.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 02:00

    18°C
  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    18°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI