U Bijeljini svečano otvorena obnovljena Atik džamija

U Bijeljini je danas svečano otvorena obnovljena Sultan Sulejmanova Atik džamija, najveća i najstarija u ovom gradu.

U Bijeljini svečano otvorena obnovljena Atik džamija

Na otvaranju, kojem je prisustvovalo oko 3.000 vjernika Bijeljine, Tuzle, Zenice, Sarajeva, Zvornika, Srebrenice, kao i onih koji su došli iz inostranstva, upriličen je prigodan duhovno-kulturni program.

Muftija tuzlanski Vahid Fazlović rekao je na otvaranju da je ovo veliki dan, kako za tuzlansko muftijstvo, tako i za Medžlis Islamske vjerske zajednice Bijeljina.

"Otvaramo svečano jednu od naših najznačajnijih džamija u ovom dijelu BiH. Svaki musliman iz ovog grada i sa šireg područja njeguje veliko poštovanje prema ovom duhovnom hramu", rekao je Fazlović.

On je zahvalio svima koji su pomogli izgradnju džamije, kao i onima koji su došli da uveličaju ovaj skup.Gost na otvaranju Atik džamije bio je i ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj koji je rekao da je današnji događaj izvanredan primjer multikulturalnosti na ovom području.

"Ovo je dobar primjer napora koji su uložili gradski zvaničnici i rijaset Islamske zajednice kako bi se u ovom gradu i u širem području ojačao multikulturalni dijalog i razvijala saradnja u svakom pogledu", rekao je turski ambasador u BiH.

On je istakao da je njegova prva posjeta izvan Sarajeva danas upravo posjeta Bijeljini, gradu koji ga je gostoljubivo dočekao.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da današnji čin predstavlja primjer demokratije, poštivanja ljudskih prava i ravnopravnosti svih koji žive u ovom gradu.

"Bijeljina se zalaže da svi ljudi koji u njoj žive, bez obzira kojoj vjeroispovijesti pripadaju, žive jednako", rekao je Mićić i dodao da bi Bijeljina trebalo da bude primjer i drugim gradovima u BiH kako bi i oni obnovili vjerske objekte - i pravoslavne, i katoličke, i islamske.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović zahvalio je gradskoj upravi i gradonačelniku Bijeljine i odao mu, kako kaže, posebno priznanje za pomoć u svemu što je Medžlis Islamske zajednice Bijeljina od 1997. godine uspio da uradi u ovom gradu.

Obnova Atik džamije u centru Bijeljine počela je 2002. godine, a u funkciju je stavljena 2005.

Do danas, kada je svečano proglašena otvorenom, izvođeni su dodatni radovi na izgradnji pomoćnih objekata oko džamije.

U obnovi džamije učestvovali su mnogi pojedinci, udruženja, institucije.

Foto: anadolija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

127 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI