Jovičević: Povrtarstvo u Semberiji teško može da "stane na noge"

Potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Rade Jovičević upozorava da je povrtarstvo u Semberiji zapostavljeno te da, bez obzira na pomoć republike, teško može da "stane na noge". "Neshvatljivo je da lokalna vlast nakon poplava nije izdvojila ni jedan fening za pomoć. Čak su umanjili davanja iz Agrarnog fonda za podsticaj poljoprivrede" - navodi Jovičević u intervjuu Srni.

Jovičević: Povrtarstvo u Semberiji teško može da "stane na noge"

On ukazuje da su povrtari očekivali da će se u budžetu obavezno naći sredstva i za njih. "Za sportske klubove na lokalu izdvaja se značajna suma, i to za šezdesetak klubova, a toliko ih nema ni u Beogradu", napominje Rade Jovičević.

Dugogodišnji problem u povrtarskoj proizvodnji Srpske jeste prerada povrća, posebno u Semberiji, gdje se ono najviše i proizvodi.

"Perađivači kao da nemaju sluha za ono što bi trebao biti interes svih, ne samo nas proizvođača, nego i građana. Posljedice će se najviše osjetiti sljedeće godine, kada će povrće biti višestruko skuplje nego do sada", objašnjava potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Jovičević ističe da je cijena koju su prerađivači nudili poljoprivrednim proizvođačima "ponižavajuća" i "apsolutno neprihvatljiva", jer je za kilogram crvene paprike /tzv. roge/ nuđeno 60 feninga, a za bijelu papriku 42 feninga.

"Prerađivači sada kupuju u Srbiji i drugim zemljama regiona isti proizvod po 70 feninga, uz jednu KM troškova prevoza, a za bijelu papriku daju po 60 feninga, te plaćaju prevoz. Kvalitet je poseban problem, a pitanje je i šta se sve dešava sa paprikom koja stiže iz Makedonije i koliko ih bude trulo", upozorava Jovičević za Srnu.

On ocjenjuje da prerađivači nemaju sluha da naprave ozbiljan iskorak, pa da u sezoni ponude za crvenu papriku 70 feninga, za bijelu 60, a ne da pokušavaju da ugovore upola nižu cijenu. Jovičević pohvaljuje brzo reagovanje Vlade Srpske i resornog ministarstva tokom poplava i ističe da postoji veoma dobar sanacioni plan.

"Stigli su vaučeri, dosta je toga urađeno, ali živ novac još nije, a on je potreban poljoprivrednom proizvođaču. Ipak, imamo mogućnost da vaučere potrošimo za repromaterijal", kaže Jovičević.

Rade Jovičević, jedan od najvećih povrtara u Semberiji, kaže da je uspio oko 200 tona cvekle /jedino ovu vrste povrća/, izvesti za Sloveniju, ali da otkup od 73 povrtara koji je dosad radio, zbog poznatih problema, ove godine nije prošao.

Podsticaj treba da bude prema prodatim količinama proizvoda, poručuje Jovičević i zaključuje da će za tako nešto biti mnogo prostora u lokalnoj upravi, jer najveći broj proizvođača ove godine nije proizveo ništa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI