"Grad boga majmuna" otkriven nakon 1.000 godina!

Arheolozi tvrde da su došli do otkrića za kojim su tragali još španski konkistadori u 16. veku! Sigurni su kako su u zabačenom delu džungle u Hondurasu pronašli ono što je još davno nazvano „Beli grad“, u kom je lokalno stanovništvo navodno verovalo u boga majmuna.

"Grad boga majmuna" otkriven nakon 1.000 godina!

Reč je o gradu koji je bio sedište civilizacije izgubljene više od hiljadu godina. Još dvadesetih godina prošlog veka grad je uočen iz vazduha, ali nikada nije zaista i pronađen- do sada, kako tvrdi grupa arheologa iz SAD i Hondurasa.

„Ova kultura vrlo slabo je proučavana i o njoj se zna veoma malo. Arheolozi čak nemaju ni ime za nju", kažu članovi ove ekspedicije.

Na mestu pronalaska uočeni su brojni artefakti, čak i jedna piramida, brojne kamene skulpture, ali arheolozi su za sada sve morali da ostave gde je i pronađeno. Većina tih predmeta navodno datira iz razdoblja od desetog do 14. veka, piše britanskiTelegraf.

Na ovom arheološkom nalazištu moraće ubrzano da se radi, jer se širenje poljoprivrede približilo na svega dvadesetak kilometara od lokaliteta, te postoji opasnost da ga pregaze ilegalne farme.

Stanovnici mističnog „Belog grada" poštovali su boga majmuna, a navodno su živeli u obilju okupani zlatom.

Mnogi istraživači su vekovima odlazili u džunglu u potrazi za belim ruševinama izgubljenog grada. Neki su govorili o mističnom gradu nalik raju, dok su ga drugi opisivali kao grad zlata.

Veruje se da je Teodor Morde, američki avanturista, našao grad tokom ekspedicije 1940. godine, ali je umro ne otkrivajući lokaciju. On je opisao grad u kom stanovnici obožavaju boga nalik džinovskom majmunu, a članove lokalnog plemena je opisao kao decu koja izgledaju kao pola ljudi, pola majmuni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI