Učenik Ekonomske škole iz Bijeljine učesnik na Festivalu srednjoškolskog kratkog filma

Film, koji će biti urađen po ideji Dalibora Kraišnikovića, učenika Ekonomske škole iz Bijeljine, biće prikazan na Prvom Festivalu srednjoškolskog kratkog filma u Sarajevu. Među petnaest najboljih, od prijavljenih 109 aplikacija, nalazi se i ideja ovog srednjoškolca.

Učenik Ekonomske škole iz Bijeljine učesnik na Festivalu srednjoškolskog kratkog filma

"Ideja koju smo prijavili na konkurs jeste priča o Novom Selu, tačnije Nijemcima koji su ga osnovali, kao i njihovim životima tokom proteklih stotinu godina. Željeli smo preko ove teme povezati prošlost, sadašnjost, ali i budućnost, jer je Novo Selo proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Ovaj film naš je mali doprinos da se ova priča ne zaboravi u Bijeljini, ali želimo da je ispričamo i cijeloj BiH u Sarajevu 25.aprila. Dalibor je nosilac ideje, uz moju pomoć. Još nekoliko učenika će pomagati prilikom snimanja, montaže, odlaska u Sarajevo i predstavljanja filma, kaže za naš portal profesorica Dijana Matić.

Na Prvi Festival srednjoškolskog kratkog filma u BiH prijavili su se brojni učenici iz 56 srednjih škola koji su odlučili razmišljati o temi "Proteklih 100 godina", raditi s kolegama i na kraju prijaviti svoje ideje.

Konkurs je privukao 109 aplikacija iz 33 grada širom Bosne i Hercegovine. Selekcijski odbor, uzimajući u obzir kreativnost i inovativnost, kao i filmski potencijal, izabrao je15 najboljih ideja koje će u sledećih mjesec dana biti pretočene u filmove.

Filmovi će se prikazati na Festivalu u Sarajevu, 25. aprila, u Kinu Meeting Point, gdje će se takmičiti za mnogobrojne nagrade.

Za 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma izabrani su: Kemil Bekteši (Sarajevo), Aid Bešić (Bihać), Marko Brkić (Trebinje), Jana Čamber (Posušje), Filip Ćubela (Mostar), Đorđe Dujković (Doboj), Pavle Đuričić (Doboj), Melisa Imamović (Kalesija), Sejdi Islami (Sarajevo), Dalibor Kraišniković (Bijeljina), Luka Krunić (Istočno Sarajevo), Dejan Mandić (Mrkonjić Grad), Emir Mujezinović (Srebrenik), Azra Nurkić (Živinice), Asja Zahirović (Tuzla).

Poziv za prijave ideja za film na temu "Proteklih 100 godina" bio je otvoren za učenike svih srednjih škola iz Bosne i Hercegovine. Učenik-reditelj, zajedno s jednim nastavnikom, mogli su se prijaviti do 18. marta s idejom za kratki film.

British Council u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, i uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bank BiH, pokrenuo je novu aktivnost u okviru Connecting Classrooms projekta - Festival srednjoškolskog kratkog filma.

Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, i unaprjeđenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave Bosne i Hercegovine.

Projekt je dio Connecting Creatively projekta koji implementira British Council u saradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima, a finansira Europska unija u sklopu programa „Sarajevo 2014".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI