Održano Srpsko kulturno veče (Foto)

U organizaciji Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske, u Bijeljini je održano Srpsko kulturno veče u susret Međunarodnom danu izbjeglica koji se obilježava 20. juna.

Održano Srpsko kulturno veče (Foto)

U bogatom kulturno-umjetničkom programu pod motom "Običaji u srcu i duši" članovi udruženja izbjeglih iz regija Hercegovine, Ozrena, Krajine, Sarajeva, Zenice i Tuzle predstavili su publici bogatu zavičajnu tradiciju.

U sali Centra za kulturu "Semberija", u kojoj nije ostalo mjesta ni za stajanje, nastupili su pjesnici i aforističari, izvorne grupe, guslari i folklorni ansambli, a program je počeo i završio pjesmom

"Nema raja bez rodnoga kraja", koju su organizatori nazvali izbjegličkom himnom. Smiljka Knežević, porijeklom iz Drvara, govorila je stihove svog oca, a u razgovoru sa novinarima istakla je da su Srbima protjeranim iz rodnog kraja srce i duša, ognjišta i grobovi i dalje u zavičaju.

U ime organizacionog odbora, Slaviša Mastilo porijeklom iz Sarajeva, rekao je da drugo Srpsko kulturno veče organizovano u Bijeljini treba da podstakne čuvanje običaja koje su izbjegli donijeli u Semberiju i da pokaže da je narod vitalan.

"Imamo dug prema precima i obavezu prema potomcima da sačuvamo običaje i tradiciju srpskog naroda i da zaustavimo zaborav u srpskom nacionalnom biću, da se sabiramo i jačamo i da nikada ne zaboravimo odakle smo surovo protjerani", kaže Mastilo.

Profesor muzike iz Doboja Smilja Đuričić, porijeklom sa Ozrena, član je izvorne grupe, svira izvorne instrumente frulu, dvojnice i šargiju i ističe da nije sramota slušati tuđu muziku, ali je grehota zaboraviti svoju.

"Osnova postojanja čovjeka je ne zaboraviti kako se otadžbini pjeva", poručila je Đuričićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI