Demonstriran rad GIS-a

U gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je održan okrugli sto na temu „Poboljšanje pristupa i kvaliteta javnih usluga u jedinicama lokalnih samouprava“, kako bi građani i predstavnici javnih preduzeća i ustanova dobili detaljne informacije o novoj usluzi koju će Gradska uprava pružati putem GIS sistema.

Demonstriran rad GIS-a

- Grad Bijeljina je prva lokalna zajednica u BiH koja je uvela geografski infomacioni sistem (GIS) pomoću koga će ogroman broj podataka, koji se nalaze u različitim bazama, biti objedinjen na jednom mjestu. Na taj način, svi koji imaju pristup internetu, preko računara ili pametnog telefona, biće u mogućnosti da koriste servise GIS-a i imaće pristup geografskim, prostornim, infrastrukturnim i svim drugim podacima vezanim za lokacije na teritoriji Bijeljine - istakao je prof. dr Vlado Simeunović, savjetnik Gradonačelnika i koordinator projekta.

On je dodao da će olakšan pristup različitim podacima, prije svega vezanim za prostorno planiranje, građanima i potencijalnim investitorima uštedjeti vrijeme, osigurati efikasnije poslovanje ali i smanjiti troškove administracije.

Dušan Jovanović, profesor na Fakutetu tehničkih nauka u Novom Sadu i saradnik firme „Vekom Geo" d.o.o., koja realizuje ovaj projekat, naglasio je da je sada najveći zadatak na radnicima Gradske uprave.

- U prvoj fazi vršiće se obuka zaposlenih, a u drugoj fazi korisnici će imati pristup sistemu koji je već pripremljen za rad i, za sada, sadrži demo podtke koji se odnose na katastar rasvjete, katastar zelenila i prostorno planiranje - naglasio je Jovanović.

Vrijednost ovog projekta iznosi 116.000 KM, od čega je Grad obezbijedio 40% sredstva, a 60 % podržano je sredstvima Finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, koji je uspostavljen kroz zajedničku inicijativu Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 02:00

    9°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI