"Mermerne istine o Bosni" u Bijeljini

Knjiga "Mermerne istine o Bosni", koja sadrži tzv. uvodnu i završnu riječ dr Radovana Karadžića u prvostepenom postupku u Haškom tribunalu, svojevrsni je Karadžićev testament, ali i testament srpskog naroda o ratnim događajima u BiH. To je istina koju ni jedna neprijateljska propaganda ne može da izbriše, istaknuto je večeras na promociji ove knjige koja je održana u Bijeljini.

"Mermerne istine o Bosni" u Bijeljini

Ova knjiga je priređena po želji dr Radovana Karadžića da srpski narod bude upoznat i sa nekim detaljima iz ratnih dešavanja koji, da nije bilo ovog sudskog procesa, možda nikada ne bi ni bili otkriveni, istakao je Goran Petronijević, član Tima odbrane Karadžića.

"To su čvrste i jake riječi i jake činjenice kao mermer, jednom riječju jake kao istina", rekao je Petronijević.

Dvojezični integralan tekst sa svakom zabilježenom riječju priredio je Milo Jelesijević, Srbin rođen u Americi, a objavila izdavačka kuća "Pravoslavna reč".

Jedan od urednika izdanja, Miroslav Toholj, član četiri vlade Republike Srpske, blizak prijatelj i saradnik Karadžića, istakao je da je ovo jedan vrsta testametna ne samo Karadžića, već i srpskog naroda.

"Sve dok smo mi živi, sudionici tog vremena, a i naši potomci, te mermerne istine ne može niko da krivotvori", rekaoe je Toholj.

Cilj odbrane je da se utvrdi istina o svakom konkretnom incidentu koji je naveden u optužnici tužilaštva i da se utvrdi prava namjera sprskog naroda u tim teškim godinama.

"To je bila osnovna istrukcija Karadžića da utvrdimo istinu, da utvrdimo šta se tačno dogodilo, da se utvrdi ko je krivac i da krivično odgovara za svoja djela", rekao je Milomir Savčić, član Tima odbrane.

Ovih dana u toku je priprema žalbe na prvostepenu presudu koju je Haški tribunal izrekao Karadžiću.

"U toj žalbi ćemo generalno se posvetiti konačno ličnosti dr Radovana Karadžića, jer čitav provstepeni postupka odbrane je bio da se napadala baza zločina i da se branila Srbija i Republika Srpska odnosno srpski narod. A sada u žalbenom postupku ćemo pokušati da pokidamo veze koje je u prvostepenom vijeću stavilo između određenih događaja i predsjednika Karadžića", rekao je Petronijević.

Tim odbrane dr Radovana Karadžića je ukazao da je ovaj proces u velikoj mjeri raskrinkao da je srpski narod bio žrtva mnogih zavjera i špekulacija tokom, a i nakon ratnih zbivanja u BiH, a koje su dolazile iz raznih centara moći s ciljem da kreiraju ovaj prostor u skladu sa njihovim strateškim interesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI