Poruka Aktiva žena Ujedinjene Srpske

Maja Mršić, kandidat pod rednim br. 2, predsjednica aktiva žena Ujedinjene Srpske GO Bijeljina, dala je izjavu o natalitetu i za šta se zalažu žene u Ujedinjenoj Srpskoj kako bi se poboljšao.

Poruka Aktiva žena Ujedinjene Srpske

"Pred svake izbore pokrene se priča o tome šta će se novo graditi,daju se razna obećanja,priča se više nego inače o važnim temama. Ja vas pitam sledeće: Jeste li svjesni da sve više žena sve kasnije ulaze u bračnu zajednicu? Znate li da je sve više poslodavaca čije je prvo pitanje kada žena dođe na razgovor "Planirate li porodicu?"

Pa,naravno da planira. Zar je porodica postala snetnja,prepreka da bi se žena ostvarila i u poslovnom svijetu?!

Razmišljate li o tome kako pomoći mladim bračnim parovima koji jedva sastavljaju kraj s krajem i jedva se odluče i na jedno dijete,a kamoli na više?

Depopulacija ili tzv."bijela kuga" je uzela maha. U Republici Srpskoj je svake godine oko 12500 ljudi manje. To je jedna manja opština manje svake godine. Godišnje se obavi oko 3440 prekida trudnoće. To je jedno srednje selo po broju stanovnika manje svake godine. Pokušajte slikovito to predstaviti u glavi. Slika je poražavajuća.

Ujedinjena Srpska je uložila Amandman na Zakon o radu koji je i usvojen,a prema kome svaka žena za svako rođeno dijete dobija upisanu jednu godinu radnog staža,bez obzira da li jeste ili nije u radnom odnosu. Ovo je prva mjera populacione politike kod nas i naišla je na dobre kritike. Međutim,to nije dovoljno da se bračni parovi motivišu na odluku da imaju više djece. Ujedinjena Srpska ide dalje.

Potrebno je:

- povećati materinski dodatak,

- omogućiti da svako dijete ima pravo na dječiji dodatak,

- ukinuti PDV na bebi proizvode,

- da se kategorišu cijene u vrtićima prema tome da li oba roditelja rade, da li je u pitanju samohrani roditelj, da li dvoje djece iz iste kuće boravi u vrtiću itd.,

- omogućiti da svako dijete boravi u predškolskoj ustanovi, jer je period predškolskog vaspitanja veoma bitan za razvoj djeteta i

- da se uskladi radno vrijeme roditelja i radno vrijeme vrtića,

- da se u školama omogući produženi boravak.

Ovo su samo neka od rješenja. Ne obećavam. Ne vjerujem u obećanja. Pozivam vas da nam pomognete da se izborimo da se više pažnje obrati na najvažniju kategoriju stanovništva - djecu. Čemu sve što pričamo, sve što planiramo ako dopustimo da nestanemo, jer ovim tempom i sa ovakvim natalitetom sigurno hoćemo.

UJEDINJENA SRPSKA NAJBOLJE ZA SVE!

Informativna služba Ujedinjene Srpske, GO Bijeljina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

127 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI