Semberija: 400 tona cvekle čeka kupca

Da li je ugovorena proizvodnja i otkup poljoprivrednih proizvoda s prerađivačima i zadrugama, poljoprivrednicima garant za siguran plasman roda?

Semberija: 400 tona cvekle čeka kupca

Da uvijek nije tako, uvjerili su se semberski povrtari, koji su ugovorili proizvodnju cvekle za slovenačko tržište, posredstvom Poljoprivredne zadruge Povrtar iz Crnjelova. Fabrika je preuzela samo mali dio roda i otkazala otkup, uz obrazloženje da cvekla ne zadovoljava kvalitet. Semberskim povrtarima je ostalo 400 tona cvekle za koju nema kupca i šteta od stotinu hiljada KM.

Radi Јovičeviću ostalo je oko 300 tona cvekle. U Sloveniju je trebalo da isporuči 250 tona, a fabrika je preuzela samo 42 tone. Cveklu koja je na njivi moraće preorati iako je, kaže, odličnog kvaliteta, a ona u skladištu ne može dugo stajati.

- Meni bi bio spas kada bi isplatili ovo što su uzeli, jer imamo neplaćene račune za sjeme koje moramo da platimo 30.oktobra - kaže Јovičević.

S domaćim fabrikama nije imao problema. Isporučio je ugovorenih 100 tona cvekle i uredno naplatio. U Poljoprivrednoj zadruzi "Povrtarstvo" preuzeli su 1.400 tona povrća, većinu plasirali na domaće tržište, a u Sloveniju je otišlo samo 350 tona.

- Nastao je problem oko usklađivanja proizvodnje cvekle, jer je stigla dosta ranije nego što je po ugovoru bilo planirano.Trebala je bitipreuzeta krajem oktobra ili početkom novembra, a ona je stigla 1. septembra, mada ni tada kvalitet nije zadovoljavao njihove zahtjeve - kaže direktor zadruge Mićo Živić.

Јovičević dematuje navode da je cvekla iz Semberije lošeg kvaliteta.

- Imamo najskuplji hibrid koji je postojan do maja sljedeće godine. Sve to je izmišljena priča i dematujem da je cvekla iz Semberije nekvalitetna ili da je prestarila - tvrdi Јovičević.

Povrtari će poslati cveklu na analizu kvaliteta u jednu od referentnih laboratorija u Srpskoj, kaže Јovičević. Očekuju da će demantovati tvrdnje o lošem kvalitetu roda, nakon čega će tražiti odgovor ko je napravio propust i zašto fabrika nije preuzela ugovorenu količinu povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI