Predsjednik Dodik odlikovao protonamjesnika Vasu Popovića iz Bijeljine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske i 25. godišnjice njenog postojanja, odlikovao je Medaljom zasluga za narod protonamjesnika Vasu J. Popovića iz Bijeljine.

BIJELJINA

„Smatram da vrijednog i čestitog čovjeka, koji je uvijek spreman da požrtvovano radi u interesu Republike Srpske, treba nagraditi i tako istaći njegov rad kao dobar primjer koji će pozitivno uticati na mnoge ljude podstičući ih da i oni vrijedno rade na polju napretka i jačanja Republike Srpske. U skladu sa tim uvjerenjima smatram vojnog sveštenika Vasu Popovića dostojnim ovog odlikovanja koje mu danas uručujem", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ovo visoko priznanje za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, a kojim se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, uručio je 8. januara u Palati Republike u Banjaluci.

PRAVOSLAVNI VOJNI SVEŠTENIK protonamjesnik VASO J. POPOVIĆ

Protonamjesnik Vaso Popović iz Bijeljine, rođen je 28. marta 1980. godine u Augsburgu u Njemačkoj, od oca Jovana i majke Petre Jeftić. Osnovnu školu upisao je 1987. godine u Simin Hanu kod Tuzle, a završio je 1995. godine u Bijeljini. Bogosloviju „Sveta tri jerarha" u Foči završio je 2000. godine. Diplomirao je 2004. godine na Kijevskoj duhovnoj akademiji u Ukrajini.

Od 2004. do 31. decembra 2009. godine radio je kao vjeroučitelj.U čin đakona rukopoložen je 14. oktobra 2009. godine u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Višnjiku kod Modriče, a u čin prezvitera 18. oktobra 2009. godine u hramu Svetih i pravednih bogoroditelja Joakima i Ane u selu Pučile kod Bijeljine.

Rukopoložio ga je Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Vasilije Kačavenda.

Naredbom ministra odbrane BiH od 7. decembra 2009. godine postavljen je po potrebi službe, sa danom 1. januar 2010. godine, na dužnost: bataljonski sveštenik u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, a odlukom Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Vasilija postavljen je i za starješinu Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u bijeljinskoj kasarni.

Od 15. januara 2010. godine bogosluži kao sveštenoslužitelj i u manastiru Svete Petke u Bijeljini.Početkom 2010. godine započeo je temeljnu obnovu Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, a koju je vodio i nadgledao do njenog završetka 30. septembra 2014. godine.

Protonamjesnik Vaso Popović jedan je od osnivača humanitarnog udruženja „Bratstvo i sestrinstvo Presvete Bogorodice Trojeručice Srpske pravoslavne crkve Eparhije zvorničko-tuzlanske Bijeljina".

Udruženje je osnovano 2005. godine u Bijeljini sa ciljem da pruža duhovnu i materijalnu pomoć djeci sa posebnim potrebama - djeca koja su teže ili lakše ometena u razvoju.

Takođe, jedan je od osnivača Škole ikonopisa „ODIGITRIJA" Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini, o čijem se radu, kao upravitelj, neprekidno i požrtvovano stara od njenog osnivanja u aprilu 2006. godine.

Od 2007. godine, kao član Uprave Košarkaškog kluba „Budućnost BN" iz Bijeljine, aktivno učestvuje i u razvoju sportskog života na području opštine Bijeljina.

Od 2011. godine član je Opštinskog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine u Bijeljini. Episkop zvorničko-tuzlanski g. Vasilije odlikovao ga je 2007. godine episkopskom gramatom zbog humanitarnog rada u milosrdnom udruženju „Bratstvo i sestrinstvo Presvete Bogorodice Trojeručice" Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Na predlog komandanta 5. pješadijske brigade, a povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH 2012. godine, vojni sveštenik Vaso Popović nagrađen je za profesionalno izvršavanje poslova i zadataka u Oružanim snagama BiH od strane general-pukovnika Miladina Milojčića, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Odlukom episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Vasilija, odlikovan je 2013. godine dostojanstvom PROTONAMJESNIKA zbog savjesne i predane službe u Svetoj Crkvi Gospodnjoj.

Medalju Gradske boračke organizacije Bijeljina, za veliki doprinos u njenom radu, dobio je 12. februara 2014. godine.

U zvanje KOSMITORA Škole ikonopisa „Odigitrija", odlukom episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Hrizostoma, prečasni protonamjesnik Vaso Popović promovisan je 2014. godine.

Za predsjednika Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini izabran je 26. juna 2015. godine.