Napisao knjigu u kojoj nema nijednog slova „A“!

Novinar i književnik Zoran Radisavljević predstavio je knjigu „Sve je moglo biti drukčije“, jedinstvenu jer ne sadrži nijedno slovo „A“. Zahvaljujući tome što se enigmikom bavi godinama, taj poduhvat, kako kaže autor, nije bio preterano zahtevan.

Napisao knjigu u kojoj nema nijednog slova „A“!

Teško je naći reč koja u sebi ne sadrži slovo „A". Još je teže sastaviti celu takvu rečenicu. Ali ne i za Zorana Radisavljevića, koji je napisao knjigu bez ijednog slova „A".

„Ja inače volim da sastavljam originalne zagonetke, pa sam tako odlučio i da napišem ovu knjigu, koja je jedinstvena u domaćoj književnosti i enigmatici, to je tzv. lipogramski tekst bez jednog slova, a odabrao sam ono koje je najteže i najizazovnije izbaciti", objasnio je Radisavljević.

Nekada su reči nailazile same. Ali je bilo i trenutaka kada nije mogao da nađe odgovarajući sinonim ili reč bez slova „A".

„Ta knjiga se sastoji iz dva dela - jedna je moja autobiografska priča, na nekih 40 strana, a u ostatku knjige je stotinak zagonetaka, koje sam morao da prilagodim ovoj specifičnoj strukturi slova", kaže Radosavljević.

U svet enigmatike ušao je slučajno, kao dečak. I u njemu ostao. Posle višegodišnjeg iskustva u sastavljanju rebusa, anagrama, ukrštenih reči - knjiga mu je došla kao mini-odmor.

„Za enigmatiku je uopšte bitno i neko opšte znanje, koje se stiče godinama. To je posebno važno za sastavljanje ukrštenih reči, ali dobro dođe i za anagrame, rebuse i za sve druge vrste zagonetaka. Tu do izražaja dođe i kombinatorika", kaže ovaj enigmata i pisac.

Svojom knjigom, dodaje, nije hteo da se hvali umešnošću u izbegavanju slova „A".

Želja mu je bila da deci približi enigmatiku i zato se nada da će knjiga jednog dana postati deo školske lektire, kao primer toga šta sve može da se uradi sa brojevima i slovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI