Otvorena izložba o srpskom sanitetu u Velikom ratu (FOTO)

U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba "Srpski sanitet 1914-1918" koja je rezultat saradnje Muzeja grada Novog Sada, Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Šapcu.

Otvorena izložba o srpskom sanitetu u Velikom ratu (FOTO)

Autori izložbe su kustos istoričar Gordana Bulović, muzejski savjetnik arheolog Mirko Peković i kustos istoričar Branislav Stanković, a nakon Bijeljine planirano je da ova izložba o srpskom sanitetu u Velikom ratu bude predstavljena i u drugim gradovima Republike Srpske.

 

Bulovićeva je na otvaranju rekla da je publici prikazan dio od 500 prikupljenih fotografija koje pokazuju nastanak i razvoj srpskog saniteta koji je pratio golgotu i herojstvo srpskih boraca i civila u Prvom svjetskom ratu.

Prikazana je i fotografija prve srpske hirurške bolnice koja je 1916. godine podignuta u neposrednoj blizini fronta u mjestu Dragomanci u Grčkoj, kao i fotografija njenog osnivača doktora Mihaila Petrovića.

Autori ističu da su izložbom htjeli da dočaraju i dovitljivost srpskog seljaka koji je zbrinjavao ranjenike noseći ih između dvije puške, prikazani su pleteni kreveti u poljskim bolnicama i burad u kojima se parila odjeća kako bi se zaustavile epidemije koje su desetkovale borce i narod.

Bulovićeva kaže da je pronađeno malo istorijskog materijala o srpskom sanitetu, jer je taj materijal na frontu nastajao i nestajao, a mnoge fotografije koje svjedoče o jezivim ratnim prizorima nisu mogli ni da prikažu publici.

Izložbu u Muzeju Semberije svečano je otvorila profesor istorije u bijeljinskoj Gimnaziji "Filip Višnjić" Radica Drinić, a direktor Muzeja Momčilo Koprivica rekao je da su mladi ljudi, naročito srednjoškolci, najvjernija publika brojnih kulturnih događanja u gradu.

Izložba će biti u Bijeljini narednih mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    7°C
  • 11:00

    11°C
  • 14:00

    17°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 27. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI