"Nubijski bubnjevi" oduševili bijeljinsku publiku

U Bijeljini je održan koncert etno grupe "Nubijski bubnjevi" iz Egipta koja je tradicionalnim pjesmama i instrumentima oduševila bijeljinsku publiku.

"Nubijski bubnjevi" oduševili bijeljinsku publiku

Više od 10 članova ove grupe sat vremena je pjevalo, igralo i sviralo na instrumentima iz različitih dijelova Egipta, koji su simbol egipatske tradicije - mizmar, selamiju i rababu, a koji uz egipatske bubnjeve i defove dočaravaju cjelokupnu panoramu egipatskog naroda. Oduševljenje ritmom egipatske tradicije publika je sinoć u sali bijeljinskog gradskog bioskopa nagrađivala čestim aplauzima.

Ideja da egipatska tradicionalna muzika bude ponuđena Bijeljini potekla je od donedavnog ambasadora BiH u Egiptu Slobodana Šoje koji je istakao da su "Nubijski bubnjevi" najbolja etno grupa ove afričke zemlje. "NJihova igra je vrlo prijemčiva i ono što oni nude je ljubav prema prirodi i svijetu", rekao je Šoja. On je dodao da egipatski muzičari ovim koncertom žele da se predstave Bijeljini i njenim građanima, te da ih pozovu da sljedeće godine dođu u Kairo i predstave bijeljinsku tradiciju.

"Bilo bi interesantno da dođu muzičari koji sviraju naše tradicionalne instrumente i da napravimo zajednički orkestar, gdje će biti stvoren jedan zvučni svijet koji nigdje ne postoji i koji je jedinstven", naveo je Šoja. Grupa "Nubijski bubnjevi" osnovana je 1990. godine. Osim Bijeljine, egipatski muzičari nastupali su u Tuzli, a priliku da ih vidi imaće i publika u Konjicu, Mostaru i Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA