Odloženo suđenje Mubaraku, sukobi ispred suda

Suđenje bivšem egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, optuženom za ubistvo više od 850 demonstranat kao i za korupciju, odloženo je danas do 5. septembra.

Odloženo suđenje Mubaraku, sukobi ispred suda
Sudija Ahmed Refat odlučio je da se suđenje ne prenosi više uživo i doneo je odluku da se spoje procesi protiv Mubaraka i njegovog bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba el Adlija, kao što su tražili advokati porodica ubijenih u protestima u januaru-februaru, prenela je agencija AFP.Bivši egipatski predsednik do zgrade suda stigao je helikopterom, a potom je unesen u sudnicu u bolničkom krevetu na točkove, u čeličnom kavezu, obučen u mornarski plavi džemper.

Mubarak je delovao mirno i ozbiljno, sa rukama na grudima, prenela je agencija Rojters navodeć ida je Mubarak razmenio par reči sa sinovima Alom i Gamalom, koji su se nalazili u istom čeličnom kavezu i koji su pokušavali da zaštite oca od kamera.

Današnje ročište obeležili su ulični sukobi i neredi između Mubarakovih pristalica i onih koji su protiv njega. Protivnici Mubaraka uzvikivali su "Stigao je lopov", "Ubijte ubicu", a demonstranti su jedni na druge bacali kamenice.Jedan od okupljenih ispred sudnice izjavio je da je odluka da se suđenje ne prenosi uživo "besmislena" i da to znači da je postignut dogovor s Mubarakom.Suđene Mubaraku (83) i njegovim sinovima Gamalu i Alu, počelo je 3. avgusta.

Posle čitanja optužnice sva trojica su se izjasnila da nisu krivi."Potpuno poričem sve ove optužbe", rekao je tada Mubarak, koji je u sudnicu unesen na nosilima na kojima se nalazio sve vreme. Mubarak je optužen da je kriv za ubistva više od 800 demonstranata koji su početkom godine tražili njegovu ostavku i da je "ukrao milione dolara" dok je bio na vlasti. Mubarakov dolazak u sudnicu bilo njegovo prvo javno pojavljivanje otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, posle 18 dana masovnih protesta.

Početak suđenja je emitovan uživo putem državne televizije. Advokati odbrane najavili su da žele da izvedu 1.600 svedoka.Mubarak (83) se nalazio u bolnici u Šarm el Šeiku od aprila kada je pretrpeo srčani udar tokom ispitivanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI