Mikrosoft polako gasi svoj e-reader

Microsoft je objavio da će ugasiti svoj servis e-knjiga za čije se čitanje koristi njegov program Reader.

HighTech

Nove e-knjige u formatu LIT prestaće da se izdaju osmog novembra, a sama aplikacija će postati nedostupna za preuzimanje od 30. avgusta 2012. (mada će postojeći vlasnici moći da je koriste i dalje).

Reader se pojavio još 2000. godine, mnogo pre nego što su se pojavili komercijalno prihvatljivi ekrani na bazi e-papira kakve koriste današnji moderni čitači e-knjiga kao što je Amazonov Kindl (Kindle). Njegov format je bio namenjen personalnim računarima, a kasnije je dorađen tako da obuhvati i mobilne uređaje koji koriste Vindous (Windows). Za prikazivanje teksta koristi Mikrosoftovu tehnologiju Klirtajp (ClearType) koja olakšava čitanje na malim ekranima.

Program se pojavio pre nego što mu je bilo vreme, jer se hardver neophodan za njegov uspeh pojavio tek kasnije, uprkos Mikrosoftovim ranim nastojanjima da formira tržište tabličnih računara. Osma verzija Windows-a ponudiće niz dramatičnih unapređenja interfejsa koja će omogućiti ugodno čitanje na tabličnim računarima s tim operativnim sistemom, ali pošto Amazon i Epl (Apple) diktiraju igru po pitanju sadržaja, Mikrosoftova odluka da svom formatu pokaže vrata ne predstavlja veliko iznenađenje. (M.V.)