Haos u energetici zbog prenosa nadležnosti

Zbog prenosa nadležnosti u oblasti ekonomskog planiranja, privrede, energetike i razvoja na nivo BiH, Republika Srpska trpi ogromnu štetu, a naročito kada su u pitanju strana ulaganja, prenos električne energije i kontrola kvaliteta nafte.

Haos u energetici zbog prenosa nadležnosti

Navedeno je to u dokumentu "Spisak prenesenih nadležnosti sa RS na nivo BiH" koji je u posjedu "Glasa Srpske". U njemu su institucije RS pojedinačno, svaka iz svoje oblasti, pojasnile koje su nadležnosti od Srpske do sada oduzete i na kojim nivoima stanovnici RS imaju problema sa institucijama BiH. Ovaj izvještaj uskoro bi trebalo da se nađe pred Vladom, a potom i Narodnom skupštinom RS. Prenos nadležnosti sa RS u oblasti privrede, energetike i razvoja počeo je 2001. godine kada je usvojen Zakon o akreditovanju BiH.

Jedna od najznačajnijih nadležnosti zbog koje RS trpi ogromnu štetu jeste kontrola kvaliteta nafte. Ova nadležnost je prešla na nivo BiH 2002. godine donošenjem Zakona o spoljnotrgovinskoj politici BiH i Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

- Od tada se javljaju problemi u kontroli, te nerazumijevanje u rokovima primjene Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva za potrebe Rafinerije nafte Brod - navodi se u dokumentu. "Elektroprenos BiH" i strana ulaganja Prenos nadležnosti iz oblasti prenosa električne energije, regulatora i operatora na BiH realizovan je 2004. godine.

- Tada su od "Elektroprivrede RS" oduzete nadležnosti i prenesene na "Elektroprenos BiH", Nezavisni operator sistema (NOS) i na Državnu regulatornu komisiju za električnu energiju (DERK) - istaknuto je u dokumentu.

Dodaje se da tada počinju da se javljaju suštinski problemi u funkcionisanju "Elektroprenosa BiH", odnosno upravljanju i odlučivanju u toj kompaniji.

- Planiranje razvoja mreže i investiranja je neujednačeno, vidljiv je i problem strukture i broja zaposlenih, a ključne odluke donose se preglasavanjem ili odlukama nezavisnog člana na štetu RS - piše u dokumentu.

Dodaje se da se problem javlja i prilikom planiranja izgradnje novih proizvodnih kapaciteta, te da je od RS 2006. godine preuzeta i oblast tehničkih regulativa, čime je stvoren problem tehničkih barijera sa zemljama u okruženju. Srpska veliku štetu trpi i zbog prenosa nadležnosti iz oblasti stranih ulaganja i registracije predstavništava stranih lica u RS realizovanog 2003. i 2004. godine.

- U RS su se izdavala rješenja o registraciji stranih ulaganja u roku od sedam dana, dok je sada, kada to radi BiH, potrebno 20 i više dana za dobijanje pomenutog rješenja. Time se ne samo povećavaju troškovi koje imaju strani ulagači, već može doći i do destimulisanja investitora - navedeno je u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI