Zašto pomjeramo sat i koje još zemlje u svijetu to praktikuju?

U skladu sa Zakonom o računanju vremena, ljetno računanje vremena ove godine završava u nedjelju, 30. oktobra. Tako je saopštilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Tog dana će kazaljke biti pomjerene jedan sat unazad, pa će u 3 sata ujutro biti 2 sata. Narodskim jezikom rečeno – ovo je onaj period kad ćemo moći spavati jedan sat duže.

Zašto pomjeramo sat i koje još zemlje u svijetu to praktikuju?
Zašto sat ne ostavimo na miru, odnosno zašto ga svako malo mrdamo naprijed - nazad? Zato što je cilj da se time izrvši bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Tako umjesto ranojutarnjeg dnevnog svjetla kad većina ljudi još spava ostane sat duže za večernje aktivnosti. Vlade država ovaj postupak opravdavaju i uštedom električne energije zbog efikasnijeg korištenja dnevnog svjetla.

Postoje suprotni stavovi oko "pomjeranja sata" (kako mi to uglavnom zovemo) i mnogi kažu da od toga ima više štete nego koristi. Iz tih razloga je i Rusija nakon 30 godina primjenjivanja ove prakse ukinula ovu odluku. Ruski predsjednik Medvedev je rekao: "Realno, narušava se ljudski bioritam, to sve razdražuje, ili prespavaju, ili se bude rano i ne znaju gdje će tokom tog sata viška. Da ne pominjem nesrećne krave i druge životinje koje ne razumiju pomjeranje sata i zašto muzilje dolaze u drugačije vrijeme".

Zamisao o ovakvom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. maja do 1. oktobra 1916. godine.

U bivšoj Jugoslaviji se počelo primjenjivati 1982. godine i mislim da su sve države i nakon raspada nastavile sa primjenom ovog "pravila".

Neki od vas se možda sjećaju kada je jedne godine krajem devedesetih tadašnji ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Ferid Alić "promašio" datum za pomjeranje sata i pomjerio ga mimo čitavog svijeta. Pola dana je bio blagi haos jer su oni koji su sat pomjerili bili mimo svih ostalih i ranije stigli gdje god da su krenuli. Srećom, sve je trajalo kratko, ali mi se čini da smo bili dobra tema za zezanje nakon toga.

Kako se u svijetu provodi ovaj običaj možete vidjeti na karti. Plava boja su oni koji ga provode, narandžasta oni koji su to radili ranije pa prestali, a crvena su oni koji ovo nikad nisu primjenjivali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 02:00

    11°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

141 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI