Đorđe i Katarina: Mladi treba da stvaraju svoju budućnost

Učenici bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić” godinama nižu uspehe na literarnim konkursima, takmičenjima recitatora i besednika. Ova obrazovna ustanova školovala je i iznedrila je mnoge uspešne ljude, a tu tradiciju nastavila je i ova generacija.

BIJELJINA

Teodora Bunijevac i Slađana Lukić osvojile su prvo i drugo mesto na literarnom konkursu, Isidora Davidović i Đorđe Mirković podelili su prvo mesto na takmičenju recitatora, a autor najbolje besede je Katarina Radić.

Katarina godinama piše prozu, a ove godine smatrala je da je došlo vreme da učestvuje i na nekom takmičenju na kojem će njen rad oceniti stručnjaci.

Njena beseda koju je pisala na slobodnu temu „Nacionalna obeležja Srba za koja se vredi i mora boriti" proglašena je najboljom na ovogodišnjim „Višnjićevim danima".

- Moja poruka je da u težnji ka ostalim narodima, nacijama i njihovim sticanjem znanja drugih jezika i kultura treba da čuvamo naš i da se se borimo za očuvanje našeg jezika, istorije, kulture, a tek onda da težimo ka sticanju nekih znanja drugih zemalja. Naše treba da stavimo pre svakog drugog, jer mi predstavljamo naš narod, naciju i da se bavimo njom za početak posebno u srednjoj školi. Kasnije se više baziramo na neke kulture na jezike druge, jer u srednjoj školi se bavimo srpskim jezikom i književnošću - kaže ova srednjoškolka.

Ona dodaje i da je to veoma značajno za neku opštu kulturu jer kao budući akademski građani moraju da znaju i dosta toga o istoriji, kulturi, geografiji pre svega našoj nacionalnoj, a onda i svakoj drugoj.

Profesorka srpskog jezika Milena Đokić, kaže da je Katarinina beseda sistematična priča, koja ističe ključna obeležja srpstva koja se ne smeju zaboraviti u današnjem procesu globalizacije.

- Istakla je ćirilicu, podatke iz kulturne istorije Srba, koji takođe treba da podignu svest o našem značaju. Kako ona kaže, iako smo mali narod, ali većeg nema na ovim prostorima i mi prvi sami moramo da cenimo sebe da bi i drugi to učinili - kaže Đokićeva.

Kako bi predstavio na najbolji način pesmu koju recituje, Đorđe Mirković istražuje nastanak teksta, poruku koju nosi kako bi emocija došla do svakog slušaoca. Tako je bilo i sa pesmom „Srpsko srce Johanovo", Veselina Dželetovića Pavlova. Samo na taj način, kaže Đorđe, možete predočiti slušaocu priču koju pričate.

Ovi mladi ljudi imaju brojna interesovanja tako je Katarina godinama trenirala odbojku, sada je zainteresovana za borilačke vještine, a bavi se šminkanjem, dok je aktivna i u nevladinim organizacijama. Sebe u budućnosti vidi kao studenta Fakulteta političkih nauka.

Svestranost je vrlina koja krasi i Đorđa koji se amaterski bavi glumom, vodi nevladinu organizaciju, a namerava da upiše pozorišnu režiju.

Stvaraju svoju budućnost

Katarina i Đorđe navode za „EuroBlic" da mladi treba da rade na stvaranju svoje budućnosti. Upravo su oni izuzetan primer mladim u Bijeljini jer ne čekaju da im bolje sutra donese neko drugi, nego svojim radom i ambicijama nastoje da budu stvaraoci lepše budućnosti.