Zašto ne smete da "osvežavate" maskaru

Jedan od najčešćih saveta za "vraćanje u život" osušene maskare je da je stavite u toplu vodu… Ali to je vrlo loša ideja. Evo zašto ne bi trebalo to da radite.

Zašto ne smete da "osvežavate" maskaru

Brza Google pretraga na temu"šta da radim ako mi se maskara osušila" ili"kako da iskoristim sjaj za usne do kraja", odvešće vas do ponavljanog saveta dastavite bočicu u toplu vodu.

U teoriji, ovaj savet ima smisla. Da stvar bude gora, čak i "radi" pošto toplota omekša skorelu maskaru i poslednje ostatke sjaja za usne učini tečnijim, pa možete da ih "izgrebete" četkicom.Ali, postoje dva problema u vezi sa ovim često korišćenim trikom.

Prvo, malo je verovatno da ste bilo koji od ova dva proizvoda potrošili do kraja pre nego što mu je istekao rok upotrebe, jer je on za šminku uglavnom kraći nego što pretpostavljate.

A priznajte da nikad niste proverili rok trajanja osušene maskare pre nego što ste pokušali da je "osvežite", zar ne?

To je velika greška, poštokozmetički proizvodi kojima je rok istekao mogu da izazovu najrazličitije vrste iritacija, infekcija, ali i širenje bakterija koje dovode do pojave bubuljica i akni.

Problem je samo u tome što su rokovi upotrebe na proizvodima za negu i šminkanje dati u vidu minijaturne sličice na kojoj je otvorena teglica sa još manjim brojem napisanim negde na poklopcu. Taj simbol označavakoliko je meseci nakon otvaranja proizvod bezbedan za upotrebu.

Zato ne bi bilo loše da kad otvorite maskaru, puder ili senku nalepite negde na pakovanje mali papirić sa datumom kada ste otvorili taj proizvod.

Ali, većina ljudi nije baš toliko organizovana, pa se oslanjamo na druge signale kao što je neprijatan ili "čudan" miris šminke ili drugačija tekstura.

To znači daako uronite osušenu maskaru u toplu vodu, ignorišete očigledan znak da ne treba više da je koristite jer je - bajata.

A da li stvarno želite da sebi navučete bedu na vrat u vidukonjuktivitisa ili neke još gore očne infekcije?

Dakle, eto prvog "problema" u vezi sa ovim trikom "kako da osvežite staru maskaru": ne bi to ni trebalo da radite.Drugi problem je drugi deo saveta: topla voda.

Svaki put kad iz maskare izvadite četkicu i vratite je, vi ste unutra ubacili i malo vazduha, koji povećava rizik od razmnožavanja bakterija unutra.

Što duže to radite, i što duže koristite staru maskaru, veći je rizik da su unutra dospele bakterije kojima tu nije mesto.

Akad onda tu maskaru s bakterijama unutra stavite u toplu vodu, one će početi još brže da se razmnožavaju.

Sve to zajedno čini ovaj savet o "osvežavanju" maskare ili sjaja za usne vrlo, vrlo lošom idejom. Nemojte to da radite, nikad.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI