Američki naučnici stvorili pivo bez hmelja sa ukusom hmelja

Američki naučnici pronašli su način kako da proizvedu pivo koje će imati prepoznatljiv ukus hmelja, ali neće sadržati tu biljku, prilično zahtevnu za uzgoj.

Američki naučnici stvorili pivo bez hmelja sa ukusom hmelja
Naučnici s kalifornijskog univerziteta Berkli kažu da bi se tom tehnikom mogla smanjiti zavisnost pivske industrije o hmelju, "žednoj" i skupojkulturi, a poznata aroma i ukus piva ne bi se promenili.

Oni su u članku u časopisu Nature Communications opisali kako su uspeli manipulisati genomom pivskog kvasca i dodati mu gene metvice i bosiljka, što je podstaklo proizvodnju aroma kakve se inače dobijaju dodavanjem hmelja tokom procesa proizvodnje piva.

"Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspeli smo precizno kontrolisati metabolizam za proizvodnju pravilne količine arome hmelja", kazao je Džej Kisling, profesor hemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkliju.

Postupak nije bio jednostavan, jer su naučnici morali dodati ista četiri gena svakom nizu hromozoma, kako bi stvorili stabilansoj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje piva.

Rezultati su bili toliko uverljivi da su zaposleni obližnje pivare Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo "hmeljastije" od pravog.

Hmelj je biljka koja traži velike resurse, pa je otprilike za količinu hmelja nužnuza dobijanje pola litra piva potrebno 25 litara, vode samo za uzgoj hmelja.

Zatim, potrebno je dosta energije za procesuiranje, prevoz i skladištenje hmelja.

Drugim rečima, stvaranjem alternativnearome hmeljauštedelo bi se mnogo vode i đubrivo i celi proces proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji, a naučnici se upravo tome nadaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    14°C
  • 14:00

    21°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

88 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI