Sami smo krivi ako ne mršavimo

Na željeni gubitak kilograma utiču količina i kvalitet hrane koju unosimo u organizam, a genetske varijacije tek neznatno doprinose njihovom lakšem gubitku kada su u pitanju određene dijete, ali za sam proces mršavljenja nisu presudne, pokazalo je istraživanje naučnika s američkog Univerziteta Stanford, provedeno na 609 odraslih gojaznih osoba.

Zdravlje
Ispitanici su prošli genetsko i insulinsko testiranje prije nego što su nasumično tokom jednogodišnjeg perioda podvrgnuti jednoj od dvije dijete - niskokaloričnoj ili dijeti s niskim udjelom ugljenih hidrata.

Genetska analiza pokazala je da postoje varijacije povezane s načinom na koji organizam procesuira masnoće ili ugljene hidrate, ali bez obzira na gene, nivo insulina ili vrstu dijete, ispitanici su u predstojećem tromjesečju izgubili, prosječno, između pet i šest kilograma.

Pokazalo se da je na gubitak kilograma uticala zdrava prehrana, kažu naučnici. Učesnici istraživanja koji su konzumirali više povrća i manje prerađene hrane, zašećerenih pića i nezdravih masnoća, izgubili su i više kilograma.

Jedemo da bismo napunili želudac i postigli sitost, a ako je pri tome riječ o povrću, izgubićemo na težini. Ali, ako konzumiramo pržene krompiriće i zalijemo ih gaziranim pićem, dobit ćemo na težini.