FOTO/VIDEO Zlatni kotlić Semberije - takmičenje u kome su svi pobjednici

  • TURIZAM
  • 31. Aug 2018.

Manfestacija pripremanja riblje čorbe - "Zlatni kotlić Semberije" organizuje se u Bijeljini od 2000. godine. Ovaj događaj, na kome svako može da pokaže svoje kulinarasko umijeće, brzo je postao jedna od omiljenih manifestacija ne samo domaćih takmičara, već i onih koji su u vrijeme održavanja bili gosti našeg grada.

"Zlatni kotlić Semberije" uvršten je u kalendar Pantelinskih dana, pa je sa nizom drugih manifestacija koje se održavaju početkom avgusta, postao zanimljiv i za turiste, koji iskoriste priliku da posjete poprište borbe za najbolju čorbu, degustiraju specijlitete ili samo uživaju u muzici i druženju.

Sa Zlatnog kotlića niko ne odlazi gladan, bude sita i duša, nahranjena pozitivnim vibracijama koje tog dana krenu da se krčkaju zajedno sa kotlićima, a kako dan odmiče, takmičarski duh podgrijava atmosferu, doliva arome i žiri stavlja pred najteže muke - odabrati najukusnije u mnoštvu ukusa koji se s ljubavlju pripreme.

Jedan od motiva održavanja ove manifestacije je i promocija prirodnih resursa Semberije - rijeka koje su bogate ribom, Save i Drine, što je idealno za razvoj ribolovnog turizma.

Lokacija na kojoj se održavala manifestacija, tokom godina se mijenjala: Banja Dvorovi, Hotel Drina, Pet Jezera, a zatim se ponovo vratila u Dvorove gdje je sve i počelo.

Ideja za pokretanje "Zlatnog kotlića" je potekla od udruženja ribolovaca, koji su došli na ideju da pozovu što više učesnika iz susjednih gradova i regiona, te tako ljubiteljima pecanja, ali i pripremanja ribljih specijaliteta, pruže šansu za druženje i nadmetanje u kulinarskim sposobnostima.

Prijave se svake godine primaju desetak dana prije manifestacije. Iskusni ali i oni manje iskusni u pripremanju ovog specijaliteta, spremni iščekuju dan kada će pokazati svoje umijeće, ali prije svega, kada će se družiti i uživati u prirodi i ambijentu gdje se ova manifestacija održava.

"Zlatni kotlić Semberije" je gastro-turistička manifestacija, na kojoj mogu da učestvuju ekipe ali i pojedinci u takmičenju u pripremanju riblje čorbe. Na ovaj način se promoviše i Banja Dvorovi koja je jedan od najvažnijih turističkih resursa Bijeljine.

U parku ispred Banje okupi se stotinjak ekipa koje ukrste varjače u borbi za najbolju čorbu. Svih ovih godina ekipe iz gradova širom BiH, ali i iz susjednih država, uzimale su učešće u takmičenju. Koliko lijepih utisaka ponesu iz našeg grada pokazuje i to što rado dolaze svake godine, ali i uzvrate gostoprimstvo na sličnim manifestacijama u svojim gradovima.

Na sam dan održavanja najbitnije je dobro vrijeme bez kiše. Za sve ostalo se pobrinu organizatori, koji pripreme mjesta za takmičare nekoliko dana ranije. Za sve učesnike su obezbijeđeni riba i drva, a takmičari prije početka dobijaju svoju šifru koju u zapečaćenoj koverti prilažu, zajedno sa uzorkom žiriju, tako da je izbor potpuno anoniman.

Za spremanje i krčkanje čorbe takmičari imaju tri sata. Svi se trude da nekim svojim tajnim sastojcima i kulinarskim trikovima začine svoje kulinarsko remek djelo, bilo da su u pitanju začini ili ljubav i entuzijazam.

Dobrog raspoloženja ne nedostaje, takmičarski duh je tu, a mirisi iz kotlića mame posjetioce i "tjeraju vodu na usta".

Petočlani žiri, među kojima su i neki od najboljih kuvara, ocjenjuje ukus (slanoća, kiselost i ljutina čorbe) koji donosi do 15 bodova, boju čorbe koja takmičarima može donijeti do 10, i izgled do pet bodova. U slučaju da takmičari imaju isti broj bodova, u prednosti je onaj koji ima više bodova za ukus.

Organizator, Turistička organizacija Grada Bijeljina, ima svoj štand, gdje pripremaju riblju čorbu koju svi posjetioci mogu, naravno besplatno, da degustiraju.

Ovu manifestaciju svake godine posjeti preko 2.000 gostiju, i bez obzira na to što ima takmičarski karakter, svi odu zadovoljni - i pobjednici, i oni koji to nisu, ali i posjetioci koji svrate zbog dobre zabave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI