Kako izbjeći greške prilikom investiranja u nekretnine?

Ulaganje u nekretnine može biti profitabilan poslovni poduhvat, ali nemojte misliti da se možete obogatiti preko noći. Investiranje u nekretnine mogu vas dovesti do bogatstva, osigurati vašu djecu i pomoći vam da ostvarite svoje snove, ali to može dovesti i do finansijske frustracije ili ozbiljnijih finansijskih gubitaka.

Lifestyle

Investicija u nekretnine je visoko konkurentno tržište. Bez obzira da li ste vješt investitor, morate se sačuvati grešaka, pogotovo na samom početku. Kako uložiti novac a da možete dobro i zaraditi?

Cijene nekretnina uveliko rastu, a posebno u velikim gradovima, stručnjaci smatraju da će tako biti i u budućnosti.

Ulaganje u nekretnine je jedna od najpouzdanijih insvesticija. U poređenju sa investiranjem u kriptovalute je sigurnije, a u odnosu na štednju isplativije.

Prilikom investiranja u nekretnine treba se držati nekih osnovnih pravila.

Maksimalno se informišite

Ne informišete li se dobro, investicija bi mogla da se završi loše. Ovdje je važno da dobro proučite kretanja na tržištu nekretnina, vodite računa o lokaciji, pratite urbanistički plan regije koja vas zanima i da saznate kakvi su planovi u budućnosti za dio grada u kojem planirate investiciju.

Sačekajte pravu priliku za investiranje

Veoma je važno da pratite kretanje cijena nekretnina na tržištu. Da pratite oglase i veb stranice na kojim se nekretnine oglašavaju kako biste uvijek bili u toku.

Kupite manji stan

Ukoliko razmišljate o kupovini stana orijentišite se na manje stanove, jer ćete takve stanove veoma lako iznajmiti, a možete ih i prodati u bilo kojem trenutku. Takođe danas je sve popularnije iznajmljivanje stana na dan, za šta su manji stanovi idealni.

Mislite na budućnost

Cijene nekretnina dugoročno rastu, zato će i vrijednost novca koji steuložili u nekretninerasti. Ukoliko nekretninu finansirate iz kredita, računajte na to da dio kredita možete plaćati iz prihoda od iznajmljivanja. Na taj način kroz nekoliko godina obezbijedićete si dodatne prihode.

Poznavaoci prilika na tržištu nekretnina ističu da je ono veoma aktivno, da dobri stanovi lako nalaze kupce, veći gradovi u Republici Srpskoj postali su atraktivni za ulaganje. Na pojedinim lokacijama u Banjaluci, cijena novogradnje je porasla čak i do 30 odsto, a naročito se izdvajaju Nova Varoš, Borik i centar grada, gdje je potražnja i najveća. Prosečna cijena kvadrata u novogradnji u ovom trenutku u Banjaluci iznosi oko 2200 KM ističu iz agencije za nekretnine Condo.