Jaka eksplozija u centru Pariza, 20 povređenih

U jakoj eksploziji koja se dogodila jutros u devetom arondismanu u Parizu povređeno je više ljudi i izbijena stakla na više okolnih zgrada.

REGION I SVIJET

To su javili policija i novinari agencije Frans pres.

Policija je saopštila da je eksploziju najverovatnije izazvalo curenje gasa u jednoj pekari u 9. pariskom arondismanu, u ulici Treviz.

Portparolka pariske policije rekla je da su vatrogasci trenutno na mestu eksplozije. Ona je rekla da je nekoliko povređenih prijavljeno policiji, ali da nema mrtvih.Kako prenosi francuski Le Mond, najmanje 20 osoba je povređeno.

Ulica je puna stakla jer je više izloga okolnih prodavnica slomljeno od siline eksplozije, prenose novinari agencije Frans pres.

Vatrogasci su izvlačili povređene ljude iz prozora i evakuisali stanovnike zgrada dok je dim obavio ulicu Treviz.

Na nekoliko desetina metara od mesta eksplozije moglo se videti kako se zbrinjava oko desetak povređenih ljudi. Izgorele ruševine i slomljeno staklo prekrili su pločnik oko zgrade gde se nalazi pekara koja izgleda kao crna olupina.

Jedna žena koja živi u zgradi gde se nalazi pekara rekla je da su svi prozori u stanu ekspodirali i sva vrata koja su bila otvorena su izletela iz ragastova. Ona i njena porodica nisu mogli da izađu iz zgrade i spasli su vatrogasci koji su postavili merdevine. Na okolnim ulicama više turista s koferima izlazili su iz brojnih hotela u tom kvartu, prenela je novinarka Frans presa. Drugi su izlazili iz susednih hotela u ogrtačima ili su se žurno oblačili. Spasilačke službe preuzele su jednog bosonogog čoveka s kosom belom od prašine. Ministar unutrašnjih poslova ; Kristof Kastaner i tužilac Pariza Remi Ets došli su na mesto eksplozije. ; Kastaner je rekao da je "situacija pod kontrolom".

On je rekao da je oko 200 vatrogasaca uključeno u operaciju. Kancelarija pariskog tužioca saopštila je da je otvorena istraga o mogućim uzrocima eksplozije.

Na licu mesta je prisutan veliki broj policajaca, kao i ekipe Hitne pomoći, a stanovništvo je pozvano da izbegava područje u kom se desila eksplozija.

Na francuskim TV stanicama emitovani su snimci vozila hitne pomoći i drugih službi koje su stigle na lice mesta. Na fotografijama koje su objavljenje na društvenim mrežama vidi se vatra, šut kao i povređene osobe koje zbrinjava Hitna pomoć.

U Parizu kao i u drugim gradovima Francuske su raspoređene pojačane snage bezbednosti zbog najavljenog protesta žutih prsluka, koji će kasnije danas biti održan deveti vikend zaredom.