Godinu dana od uvođenja prištinske takse od 100 odsto

Od kada je odlazeća prištinska vlada 21. novembra prošle godine uvela tarifu od 100 odsto, srpske i fabrike iz BiH plasirale su na Kosovo i Metohiju proizvode u vrijednosti šest miliona evra, što je prema evidenciji carine tzv. Kosova, za 99 odsto manje u poređenju sa plasmanom robe u godini do uvođenja takse.

REGION I SVIJET

U Prištini tvrde da su srpski i proizvodi iz BiH brzo zamijenjeni uvozom iz drugih zemalja regiona i Evropske unije.

Srpske i fabrike u Bosni i Hercegovini prijavljuju gubitke od primjene takse.

Generalni direktor carine tzv. Kosova Bahri Beriša, rekao je prištinskim medijima da je uvoz proizvoda iz centralne Srbije i BiH opao za 99 odsto.

- Imamo smo mali uvoz. Za godinu dana od primjene takse, iz ove dvije zemalja uvoz je šest do sedam miliona evra. To su proizvodi koji se unose u malim količinama. Imali smo oko 440 miliona evra uvoza dok zaštitne mjere nisu bile na snazi. To iznosi oko 99 procenata manje uvoza iz ove dvije zemlje - kaže Beriša.

Prije uvođenja takse, na KiM je najviše robe stizalo iz centralne Srbije. Prije 21. novembra 2018. godine u jednom danu na KiM su srpska preduzeća plasirala robu u vrijednosti od 1,2 miliona evra ili više od 360 miliona evra u toku jedne godine.

Odlazeća prištinska vlada je 6. novembra prošle godine najprije uvela taksu od 10 odsto na proizvode porijeklom iz centralne Srbije i BiH, a 15 dana kasnije iznos takse podigla na 100 odsto.

Od tog vremena vrijednost proizvoda koji su uvezeni iz centralne Srbije na Kosovo iznosi četiri miliona evra, a iz BiH dva miliona.

U isto vrijeme, plasman proizvoda sa KiM na tržište centralne Srbije iznosio je 13 miliona evra, a BiH pet miliona.