U bijeljinskoj bolnici danas urađeno 10 operacija katarakte fako metodom

Specijalista oftalmologije iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mila Pejić Marjanović, u saradnji sa oftalmolozima iz bijeljinske bolnice, izvršila je danas 10 operacija katarakte takozvanom fako metodom u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini.

BIJELJINA

"Fako metoda je najsavremenija operacija katarakte u svijetu i u oftalmologiji čini 90 odsto operativnih zahvata. Pacijenti koji imaju kataraktu imaju zamućenje sočiva koje utiče na smanjenje njihove vidne oštrine. Operativni zahvat je izuzetno uspješan i odmah nakon operacije pacijent vidi", rekla je Marjanovićeva Srni.

Oftalmolog Danijela Đukin, član tima za operaciju katarakte u bijeljinskoj bolnici, kaže da gotovo polovina pacijenata koja prođe kroz ovu oftalmološku ambulantu ima problem sa kataraktom.

"Ovaj zdravstveni problem uglavnom imaju ljudi stariji od 65 godina, ali se javlja i kod mnogo mlađih osoba", rekla je Đukinova Srni.

Ona navodi da se u ovoj godini planira izvesti oko 700 operacija katarakte, a samo danas je urađeno 10.

Do sada su pacijenti odlazili u druge zdravstvene centre i privatne klinike, a od sada je ova intervencija dostupna i besplatna u Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini za sve osiguranike sa područja Republike Srpske.