Ukupno slučajeva
522 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Manje boli kada opsujete, posebno kada su u pitanju "sočne" psovke

Psovanje je dobro za vas. Donekle. Britanski naučnici navode da, pod pravim okolnostima, naglas izgovaranje „tabu“ reči pomaže ljudima da manje osećaju i imaju veću toleranciju na bol. Zanimljivo je takođe da nema svaka psovka isti efekat.

Zdravlje

Na koji tačno način psovanje pomaže u ublažavanju bolnog osećaja i dalje je nije tačno poznato, ali u praktičnim eksperimentima nesumnjivo je da pomaže.

Pre oko deset godina, britanski psiholog Ričard Stivens sa Univerziteta u Kilu je zajedno sa svojim timom utvrdio da prost čin psovanja je omogućavao učesnicima eksperimenta da ublaže bol i steknu trenutnu veću toleranciju na nju.

Dalja istraživanja pokazala su da uticaja ima i to koliko učesnici u svakodnevnom životu psuju. Oni finiji beležili su veći efekat i značajnije snižavanje boli kada bi opsovali, u odnosu na „kočijaše".

Sada, u najnovijem istraživanju, Stivens i njegov kolega Oli Robertson pokušali su da utvrde koliki uticaj na smanjivanje bola ima tip psovke koja se koristi.

Tačnije, da li izmišljena psovka, odnosno reč koju učesnici inače ne percipiraju kao psovku, ima isti efekat kao i uobičajena tabu reč.

Tokom eksperimenta 92 učesnika stavljalo je ruku u kadu napunjenu ledenom vodom temperature između 3 i 5 stepeni Celzijusa i držalo je unutra koliko god bi mogli.

Učesnicima su praćeni vitalni znaci, poput brzine otkucaja srca, a svakih nekoliko sekundi izgovarali bi jednu od četiri reči kako bi se videlo kakav efekat imaju na njihovu percepciju i toleranciju na bol.

Jedna od reči bila je uobičajena psvoka „jeb*te", jedna je bila neutralna reč koju bi učesnici odredili pre eksperimenta i druge dve reči bile su psovke izmišljene posebno za ogled.

Rezultati su potvrdili Stivensove ranije eksperimente, pokazujući da je izgovaranje reči „jeb*te" uticalo na povećavanje tolerancije na bol od 33 odsto, kao i značajno trenutno smanjenje bolnog osećaja.

Sa druge strane, izmišljene psovke nisu imale nikakav efekat, što su stručnjaci i očekivali.

Čitavo istraživanjeobjavljeno je u časopisu Frontiers in Psychology.