U Republici Srpskoj produžene epidemiološke mjere

Republički štab na sjednici u Banjalici, kojoj je predsjedavao komandant Radovan Višković, usvojio zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj, kojim se s ciljem sprečavanja širenja virusa na teritoriji Republike i zaštite i spasavanja stanovništva do pomenutog datuma zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

REPUBLIKA SRPSKA

"Zabranjuju se i muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica /svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode/", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Do 1. februara ograničava se radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira na to da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj.../, kao i priređivačima igara na sreću /kladionice, automat klubovi, kazina, tombole.../.

Do 1. februara u periodu od 22.00 do 06.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje, a u istom periodu zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista do 1. februara i to isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo za sprečavanje pojave i širenja virusa na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave /bioskopi, pozorišta, muzeji.../ dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa.

Dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Štab je ovim zaključkom obavezao građane da na otvorenom i u zatvorenom nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, kao i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Građani su obavezni da se u zatvoreno, osim nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane biće sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Obavezuju se i pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava Institut za javno zdravstvo za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

  • 02:00

    7°C
  • 05:00

    7°C
  • 08:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI