Simboli Dubaija - jedro, palma, toranj i marina

Navedena zajedno, ova četiri simbola bez ikakve dileme upućuju na veliku atrakciju Bliskog istoka, čarobni grad zabave i biznisa – Dubai. Već nekoliko godina Dubai je vodeća destinacija prema izboru šarene turističke bratije sa svih meridijana.

Simboli Dubaija - jedro, palma, toranj i marina

Prepun zanimljivosti i bogat gastronomskom ponudom za sve ukuse i generacije posetilaca, više nego impresivan, ovaj grad postao je nezaobilazna meta putnika hedonista i blistava tačka na turističkoj mapi sveta.

Skromno selo ribara i lovaca na biserne školjke i lokalna trgovačka luka, počelo se razvijati 1958. godine, kada je za vladara emirata Dubai proglašen Šeik Rašid bin Said Al Maktum (Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum), vrstan državnik koji je mudrim i vizionarskim potezima počeo od svoje prestonice praviti svetsku ekonomsku metropolu. Više godina pre otkrića nafte na svojoj teritoriji, Dubai se već odlično kotirao u regionu, po prometu vrednosnih papira, robe i usluga.

Šeik Rašid je sve državne prihode usmeravao u poboljšanje kvaliteta infrastrukture svog emirata, gradeći puteve, aerodrom, "duboku" luku za prekookeanske teretne brodove, ulažući u elektrifikaciju i nove tehnologije. Tako je Dubai postao "Švajcarska Zapadne Azije", finansijsko središte ovog dela planete.

Turizam je devedesetih godina prošlog veka prepoznat kao izuzetno veliki potencijal za dodatno ekonomsko jačanje Dubaija, ali i čitave države kojoj pripada. Ta država se zove Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i nastala je 1971. godine, kada se ujedinilo sedam emirata na čelu sa Abu Dabijem kao prestonicom i Dubaijem kao najvećim gradom.

JEDRO - KAKO JE NASTAO HOTEL BURDŽ EL ARAB?

Dubai se počeo razvijati oko skromnog vodenog toka (mi bi rekli potoka) Dubai Creek, koji je i danas srce starog dela grada, a 2013. godine predloženo je da se ovo područje uvrsti na UNESCO listu svetske baštine. U blizini se nalaze suk začina i čuveni zlatni suk sa 250 bogatih draguljarnica. Devedesetih godina prošlog veka bio je to centar grada, ali se metropola počela ubrzano širiti na zapad, uz plažu Džumeira (Jumeirah) i upravo je to danas najinteresantniji deo grada za milione turista koji svake godine hrle u Dubai.

Mudri emiri shvatili su da treba napraviti simbol prosperiteta, ekonomskog uspeha i moći i tako na veštačkom ostrvu, odmah uz plažu Džumeira, nastaje hotel u obliku jedra koji je od otvorenja1999. godine, postao simbol Dubaija i jedna od najprepoznatljivijih svetskih građevina. Burdž al Arab (Burj Al Arab) - doslovno "Toranj Arapa", jedan je od najluksuznijih i najskupljih hotela na svetu.

Često možemo pročitati da hotel ima 7*, što zapravo nije tačno. Poznati objekat nosi kategoriju 5* lux, a biće da su dodatne zvezdice marketinški trik. U svakom slučaju, sve je podređeno (ponekad i previše) blještavom luksuzu. Za svoju veličinu Burdž al Arab ima veoma malo smeštajnih jedinica, samo 202. Biće da je razlog tome kvadratura soba, jer najmanje imaju površinu od 169 m2, a najveća ima 780 kvadrata!

Hotel ima mnoštvo restorana od kojih dva privlače posebnu pažnju. Jedan se nalazi dvestotinak metara iznad Persijskog zaliva, odakle se pruža divan pogled na Dubai, a drugi po imenu "Ostriga", nalazi se ispod morske površine, okružen ogromnim akvarijumima prepunim života. Dizajniran da se posebno dopadne bogatim gostima iz zalivskih zemalja, hotel je opčinio i Kineze, pa su oni sada najčešći klijenti. Hotel često organizuje prijeme na velikoj terasi uz kompleks bazena, kada se gosti mogu poslužiti pićem sa šankova od leda!

PALMA I TORANJ

Od tri konstruisane džinovske palme od peska, kamena i betona, Palm Jumeirah je najzanimljivija kao mesto privatnih rezidencija i neverovatno osmišljenih hotela za imućne. Iz vazduha arhipelag podseća na stilizovanu palmu u krugu ili polumesecu, kako neki tvrde.

Izgrađena je početkom XXI veka i uglavnom je finansirana iz prihoda Dubaija od nafte. Od svih poznatih imena najjači utisak ostavlja hotel Atlantis the Palm. Impozantno zdanje na dominantnom položaju, privlači pažnju veličinom i neobičnim izgledom. Ime mu odgovara, to je zaista "svet za sebe", prava Atlantida. Velika turistička atrakcija Aquaventure Waterpark, nalazi se upravo u čuvenom rizortu Atlantis. Osim lude zabave na vodenim toboganima i plivanja sa delfinima i ajkulama, moguća je poseta najvećem akvarijumu Dubaija, koji rapolaže sa preko 60.000 životinja.Popularna zabava je let helikopterom iznad Palme, odakle se najbolje može diviti interesantnoj konstrukciji neobičnog veštačkog ostrva.

Sledeći spektakl koji je Dubai smislio bila je izgradnja najviše zgrade na svetu. Tako je nastala Burdž Kalifa (Burj Khalifa), svetsko čudo neimarstva, stambeno-poslovni toranj visok neverovatnih 830 metara. Privlači pažnju podatak da je građevina sa čitavom infrastrukturom i pomoćnim objektima izgrađena za samo 5,5 godina (2010.). Neofuturistički dizajn tornja izveden je iz islamske arhitekture spiralnih minareta. Kako se uzdiže prema vrhu, kula pravi 27 zavoja u spiralnom uzorku, smanjujući tako poprečni presek i stvarajući pogodne otvorene terase.

Na najvišoj tački toranj se njiše u radiusu od 1,5 metar. Na 124. a nešto kasnije i na 148. spratu izgrađeni su vidikovci sa kojih se pruža nezaboravan pogled na čitav Dubai. Burdž Kalifa je jedna od najvećih atrakcija Dubaija, specijalno za vreme praznika, kada njena fasada postaje "igralište" po kome mnogi moderni umetnici stvaraju fantastične svetlosne kreacije. Vatromet sa Burdž Kalife tokom dočeka 2021. godine postao je senzacija na društvenim mrežama.

MARINA KO' MARINA?

Dubai Marina je najnoviji projekat Dubaija koji ne prestaje da smišlja nove spektakle kako bi privukao što više investitora, ali i turističkih radoznalaca. S druge strane, izgradnju ovakvih stambeno-poslovnih kompleksa nameće konstantno narastajuća potražnja za kvalitetnim nekretninama. Dubai Marina je bukvalno mali grad sa veštačkim kanalom, izgrađen duž dela obale Persijskog zaliva u dužini od 3 kilometra. Od 2018. godine, u ovom delu Dubaija koji je četrdesetak kilometara udaljen od starog centra grada, živi oko 55 hiljada stanovnika. Kada projekat konačno bude završen, u stambene kule i vile useliće se više od 120.000 ljudi. Marina Promenada je stambena enklava unutar Dubai Marine, koja "gleda" na najširi i najživopisniji deo zaliva i idealno je smeštena nasuprot Dubai Marina Jahting Kluba. Šetalište Marina sastoji se od šest stambenih kula ispred kojih se odmah uz zaliv pruža divna promenada.

Dubai Marina Mall je tržni centar koji se nalazi u centru Dubai Marine i jedan je od većih tržnih centara u gradu, mada je konkurencija ogromna, jer ih Dubaji ima 70! Sadrži 140 maloprodajnih objekata, na prostoru od 390.000 kvadratnih metara. Tržni centar je povezan sa hotelom kategorije 5*, Marina Marina. U okviru Dubai Marine i u obližnjoj rezidencijalnoj četvrti JBR (Jumeirah Beach Residences) hotelska i gastronomska ponuda je široka, jer se tu nalaze mnoštvo hotela i restorana koji pripadaju poznatim grupacijama.

JBR ima lepo uređenu peskovitu plažu koju koriste hotelski, ali i drugi gosti, kao i stanari ovog modernog kompleksa. Marina i JBR postali su veoma popularni zbog dobre ponude noćnog provoda i kao izuzetno bezbedne zone, omiljene kod evropskih doseljenika i turista. Dubai je inače veoma bezbedan grad i to ne zbog policije koja vozi poršee i lambordžinije, već zbog sistema bezbednosnih kamera koje se nalaze svuda.

KADA TREBA PUTOVATI U DUBAI?

Pošto je u pitanju Arabijsko poluostrvo, leta su u Dubaiju vrela. Zato treba za vreme posete Dubaiju izabrati period od kraja septembra do aprila. Cene smeštaja su najviše oko novogodišnjih praznika i Božića, kao i tokom šoping festivala koji se svake godine održava u februaru i početkom marta. Iz Beograda se u ovu "zemlju čuda" stiže lako, direktnim letom koji traje oko 5 časova.

Eto, samo su ova četiri spektakla Dubaija zauzela čitav tekst, ali na kraju ipak moramo pomenuti neverovatan broj zabavnih parkova, džip safari u pustinji, let helikopterom, ronjenje s bocama, večernje krstarenje jedrenjakom, Ferari park i što je najvažnije, opuštanje na plaži i plivanje u toplim i čistim vodama zaliva. Nema šanse da iko odoli ovakvoj ponudi...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    7°C
  • 11:00

    11°C
  • 14:00

    17°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 27. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI