Pobednička fotografija World Press Photo 2021. – simbol kovida i nade

Danski fotograf Mads Nisen dobitnik je glavne nagrade uglednog takmičenja World Press Photo za 2021. za fotografiju starije žene u Brazilu u zagrljaju medicinske sestre, a članove žirija osvojila je svojom porukom "nade".

Pobednička fotografija World Press Photo 2021. – simbol kovida i nade
FOTO: Mads Nissen, Politiken, Panos Pictures, World Press Photo via AP

Nsen je dobio glavnu nagradu za novinsku fotografiju World Press Photo jer je svojom kamerom ovekovečio prvi zagrljaj nakon pet meseci izolacije koji je uspela da ostvari 85-godišnja štićenica doma za starije i nemoćne u Sao Paulu u avgustu 2020.

Dugotrajno izolovana zbog pandemije koronavriusa, ta žena je konačno dobila priliku da doživi prvi zagrljaj medicinske sestre zahvaljujući plastičnoj zaštiti.

„Ta simbolična slika kovida-19 slavi sećanje na najčudesniji trenutak naših života, svuda", ocenio je Kevin Li, član žirija.

Fotografija pokazuje „ranjivost, odvojenost i preživljavanje" istovremeno, a ujedno je i simbol „nade".

„Za mene je to priča o nadi i ljubavi u najtežim trenucima", rekao je autor Mads Nisen koji radi za danski dnevnik Politiken. Nagradu je dobio u kategoriji „opšte informacije" u samo jednoj fotografiji.

Nisenu koji radi u Kopenhagenu ovogodišnja nagrada nije i prva, jer mu je 2015. World Press Photo dodelio nagradu za fotografiju homoseksualnog para u Rusiji.

Pobednička fotografija u kategoriji reportaže („World Press Photo Story of the Year"), a reč je o velikoj novoj nagradi uvrštenoj 2019, priča je o ljubavima obeleženima izraelsko-palestinskim sukobom koju je snimio italijanski fotograf Antonio Fasilongo za Getty Reportage.

Ernesto Benavides, nezavisni fotograf koji radi za agenciju Frans pres (AFP) sa sedištem u Limi, dobio je drugu nagradu u kategoriji „Aktuelnosti, reportaže" za niz snimaka uhvaćenih na protestima zbog svrgavanja bivšeg peruanskog predsednika Martina Viskare u novembru prošle godine.

Više od 74.000 fotografija oko 4.300 fotografa iz celog sveta pristiglo je na konkurs, a njih 45 imenovali su članovi žirija, navode organizatori takmičenja, sa sedištem u Amsterdamu.

Svečana dodela nagrada ove godine se održala onlajn zbog pandemije.

Prošlogodišnju nagradu za fotografiju godine osvojio je fotograf AFP-a Jasujoši Čiba za fotografiju mladića koji recituje pesmu grupi demonstranata u Sudanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    10°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI