Od sirotišta do „Voga“: Devojka sa albinizmom postala model

Napuštena kao beba zbog albinizma, postala je model „Voga“. U svetu se sa albinizmom rodi jedna osoba na 20.000 ljudi. Međutim, još uvek je ta dijagnoza tabu tema, naročito u delovima sveta poput Afrike, Azije i Kine.

Od sirotišta do „Voga“: Devojka sa albinizmom postala model

U Kini se albinizam doživljava kao prokletstvo ili socijalno i ekonomsko opterećenje, pa mnoga deca sa ovom dijagnozom nisu poželjna u domu svojih roditelja.

Devojčica, koja je pre 16 godina ostavljena ispred sirotišta u Kini, izgledala je drugačije, jer je bila „albino", pa je porodica smatrala da je predodređena da nema budućnost.

Kada je imala tri godine, holandska porodica Ebing usvojila je devojčicu Ksueli, koja je sa novom porodicom nastavila da živi u Holandiji.

Jedinstven izgled Ksueli je sa 11 godina odveo stazama modelinga i modne industrije, gde je dobila platformu za podizanje svesti o albinizmu i mogućnost da populaciju sa albinizmom u svetu, prihvate svi, i sagledaju neobičnu lepotu.

Ksueli je radila sa najpoznatijim modnim fotografima, sa poznatim brendovima svetske modne scene, a od nedavno radi i za „Vog", kao njihovo zaštitno lice.

Albinizam je nasledno genetsko stanje uzrokovano nedostatkom melanina, pigmenta koji nastaje u koži, kosi i očima. Javlja se u svim etničkim i rasnim grupama, a nivoi pigmentacije mogu varirati u zavisnosti od njegove vrste.

Ksueli ima problem sa vidom, vidi samo 10 odsto, pa su njene oči izuzetno osetljive na svetlost.Zbog toga ne može da gleda u svetlo direktno, pa se na većini fotografija primećuje da žmuri.

Uz jednu od svojih mnogobrojnih fotografija na Instagramu, Ksueli deli i svoje iskustvo:"Teško da ikad otvorim oči tokom fotografisanja, jer je svetlost gotovo uvek presvetla. Kad otvorim oči, uglavnom ih stisnem ..."

Ksuelina sestra Iara, koja uređuje njene društvene mreže i povremeno fotografiše Ksueli, rekla je za Bored pandu, da Ksueli radi kao model kako bi podigla svest o albinizmu i pokazala drugima da su i osobe sa invaliditetom „normalne "i da mogu savršeno da učestvuju u društvu.Ksueli predstavlja revolucionarna agencija za talente, „Zebedee Management", čiji rad je fokusiran na ljude sa invaliditetom i vidljive razlike.

Devojka koristi modeliranje da bi govorila o albinizmu, jer odbija da prihvati nejednakost i želi da „promeni svet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA