Kako se izboriti sa linjanjem kod pasa?

Da li primećujete više dlaka po nameštaju i tepisima? Možda je počela sezona linjanja, pa vaš ljubimac gubi nešto više dlake nego obično.

Kako se izboriti sa linjanjem kod pasa?

Mnogi vlasnici imaju poteškoća sa pronalaženjem odgovora na pitanje da li se pas prekomerno linja, te su zabrinuti za zdravlje svog ljubimca. Kako bismo vam dali odgovor na ovo pitanje, ali i na mnoge druge nedoumice, pripremili smo koristan tekst za sve vlasnike pasa. Nastavite sa čitanjem!

Linjanje psa zavisi od nekoliko faktora

Posvetite se četkanju psa u toku sezone linjanja i vaš pas će vam biti veoma zahvalan, a njegova dlaka blistava i zdrava.

Ova rečenica jeste tačna, ali četkanje tokom sezone linjanja nije jedina stavka na koju vlasnici treba da misle. Pre nego što prionete na redovnu negu psa, važno je da se upoznate sa samom pojavom linjanja.

Linjanje je normalna pojava kod svih pasa, tačnije to je prirodan proces koji se sreće kod svih sisara prekrivenih krznom. Tokom linjanja stara dlaka menja se novom. Koliko će se vaš ljubimac linjati zavisi od nekoliko faktora.

Pre svega, ovde govorimo o krznu psa. Tako su pojedine rase posebno sklone linjanju, dok su tu i psi koji se jedva primetno linjaju. Takve rase nazivaju se i hiopalergene, a neke od najpoznatijih pasmina koje pripadaju ovoj grupaciji su oštrodlaki jazavičar, pudla, mađarski puli, jorkširski terijer itd.

Ukoliko niste spremni da savladate linjanje pasa, možda je pravi izbor za vas neka od pomentih pasmina. Dobro razmislite i o ovom segmentu gajenja psa prilikom odabira ljubimca i postarajte se da svom četvoronožnom prijatelju uvek obezbedite negu kakvu zaslužuje.

Linjanje se odvija tokom takozvane sezone linjanja, dok se kod pasa koji žive u stanovima ovaj proces uglavnom odvija tokom čitave godine.

Proces opadanja dlake započinje od zadnjeg prema prednjem delu tela psa i prolazi kroz nekoliko faza. U pojedinim fazama dlake mogu opadati u gomilicama, dok u drugim krzno ispada konstantno, ali slabijim intezitetom.

Kako prepoznati prekomerno linjanje?

Ono što uglavnom brine vlasnike jeste prepoznavanje prekomernog linjanja. Sam proces linjanja traje relativno kratko, svega nekoliko nedelja, a ukoliko se nastavi duže, može ukazivati na određeni problem.

Neki od uzroka pojačanog i produženog linjanja su stres, manjak aktivnosti, hormonalni poremećaji, pad imuniteta, nedostatak esencijalnih vitamina u organizmu, neadekvatna ishrana i slično. Takođe prekomerno linjanje može nastati kao posledica sterilizacije ili drugog operativnog zahvata.

Naravno, nije svako prekomerno linjanje crveni alarm. Kao što smo pomenuli, psi koji su konstantno u zatvorenom, gotovo da nemaju sezonu linjanja, već ovaj proces traje tokom čitave godine. Grejanje tokom zimske sezone i hlađenje tokom leta može izazvati prekomerno linjanje kod pasa i stvaraju dodatno opterećenje na psećoj koži.

Svakako, ukoliko primetite značajne promene i neobične pojave poput opadanja dlake u pečatima, savet je da kontaktirate veterinara.

Adekvatna nega pasa pre svega podrazumeva četkanje, ali i druge stavke. Svaki odgovaran vlasnik svom psu treba da obezbedi pravilnu i raznovrsnu ishranu bogatu vitaminima i mineralima neophodnim psima, zatim redovne šetnje, adekvatan lični prostor i ogromne količine pažnje i ljubavi. Na ovaj način primenjujete svojevrsne preventivne mere i smanjujete mogućnost prekomernog linjanja.

Sezona linjanja - spremite se na vreme

Pomoću krzna, vaši četvoronožni prijatelji održavaju telesnu temperaturu, putem njega oni sakupljaju informacije iz spoljašnjosti i ono predstavlja takozvani "prijemnik dodira". Zato slobodno možemo reći da je krzno veoma važno svakom psu.

Kao što smo pomenuli, linjanje je normalna pojava u svetu pasa i obično se odvija u takozvanoj sezoni linjanja koja se javlja dva puta godišnje. Dlaka će u najvećem intezitetu opadati tokom proleća i jeseni, odnosno vezuje se za godišnja doba.

Oprema za četkanje pasa je od ključnog značaja

Dolazimo i do još jednog važnog pitanja za sve vlasnike:

Kako održavati dlaku ljubimca i proći što jednostavnije kroz proces linjanja?

Odgovor je, naravno, četkanje.

U ovom segmentu nege, gotovo svaka rasa ima posebne zahteve koji se kreću od frekvencije četkanja, preko načina četkanja, pa sve do opreme za četkanje. U skladu sa potrebama ljubimca, u svoj asortiman opreme trebalo bi da uvrstite kvalitetne češljeve i četke za pse.

Svaka rasa ima svoje zahteve za četkanjem, a opšta preporuka je da dugodlake pse treba češće četkati od kratkodlakih. Važno je da sa rutinom četkanja psa započnete još od uzrasta šteneta, kako bi vaš krzneni ljubimac uživao u ovom postupku i kada poraste.

Za kraj ćemo pomenuti još jednu stavku o kojoj treba misliti tokom sezone linjanja, ali i tokom čitave godine.

Naravno, ovde mislimo na urednost vaše kuće, odnosno stana. Život sa psom zahteva nešto češće usisavanje, brisanje prašine i podova. Ako redovno ne održavate higijenu u domu, dlake će se uvući u svaki njegov kutak. Izuzev neurednog izgleda koji definitivno ne prija očima, dlake mogu uticati i na zdravlje svih ukućana, posebno onih koji su osetljiviji.

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta razrešili sve nedoumice koje su vas mučile, kao i da ste sada spremni da se izborite sa linjanjem vašeg ljubimca, ali i da uočite kada je ono uzrokovano određenim zdravstvenim problemima.

Za redovnu negu, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost i velike količine ljubavi koje mu pružite, pas će vam svakako uzvratiti, a nakon samo jednog njegovog pogleda, sav trud će biti isplativ!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA