Supruga narkobosa El Chapa osuđena na tri godine zatvora

Supruga meksičkog narkobosa Joaquina El Chapa Guzmana osuđena je danas u SAD-u na tri godine zatvora i još četiri godine uvjetne slobode pod nadzorom, zbog optužbi za trgovinu drogom i pranje novca.

Supruga narkobosa El Chapa osuđena na tri godine zatvora
FOTO: EPA-EFE

Emma Coronel Aispuro, 32, pristala je u junu priznati krivicu za optužbe da je pomagala svom suprugu u vođenju narko kartela. Bivša misica ima kćerke blizanke s ozloglašenim šefom kartela Sinaloa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Coronel, koja je američka i meksička državljanka, uhapšena je u februaru na međunarodnom aerodromu Dulles u Virginiji i optužena za zavjeru za distribuciju kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u Sjedinjenim Državama.

"Također je učestvovala u pranju novca od te trgovine narkoticima i učestvovala je u transakcijama i poslovima u vezi s imovinom svog supruga Guzmana, kojeg je Ured za kontrolu imovine Ministarstva finansija SAD-a označio kao velikog stranog trgovca narkoticima", napisalo je Ministarstvo pravosuđa u izjavi.

Njoj je također naređeno da preda oko 1,5 miliona dolara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema američkim tužiocima, Coronel je odigrala "ključnu ulogu" u pomaganju svom suprugu da izvede bijeg iz meksičkog zatvora 2015. godine. Šef kartela Sinaloa pobjegao je iz strogo zaštićenog zatvora u julu 2015. nakon što se provukao kroz rupu u tuš kabini svoje ćelije. Guzman je ponovo uhapšen godinu dana kasnije, a 2019. je u SAD-u osuđen na doživotnu robiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA