Žičara na Jahorini

Prije deset dana, 13. januara puštena je u rad nova žičara na Jahorini. U okviru Olimpijskog centra Jahorina, u opštini Trnovo zvanično je toga dana počela sa radom nova žičara dužine 600 metara.

Žičara na Jahorini

U ekonomskim prilikama koje vladaju u Republici Srpskoj, svaka nova investicija je i te kako dobro došla i treba je pohvaliti, pogotovo kada se to radi u nedovoljno razvijenim opštinama, kakva je i opština Trnovo. Ne treba ni napominjati koliko je za Republiku Srpsku važan razvoj turizma, a pogotovo za Opštinu Trnovo kojoj bi to donijelo prijeko potrebne prihode i nova radna mjesta za građane Trnova.

Jahorina je sigurno jedna od turističkih destinacija Republike Srpske koja ima ogroman potencijal, pogotovo za zimski turizam, koja će se u budućnosti još više razvijati novim investicijama kako u smještajne kapacitete, tako i u neohodnu infrastrukturu za ljetni i zimski turizam. Jedna od takvih investicija je zasigurno i nova žičara, šestosjed „Trnovo", dužine 600 metara, kapaciteta 2400 skijaša na čas, koja je koštala 30 miliona maraka.

Upravo cijana žičare je privukla najveću pažnju, jer spada u domen nevjerovatnih podataka. Mislim da bi mogla biti upisana i u Ginisovu knjigu rekorda, kao najskuplja žičara na svijetu, gledajući odnos cijene i dužine same žičare, a koja nije građena u nekim ekstremnim uslovima. Za žičaru koja je dugačka 600 metara plaćeno je 30 miliona maraka, što znači da je njena cijena 50 hiljada maraka po dužnom metru. Nemoguće je, a ne primjetiti da je ovo jedan fantastičan podatak, cifra koja je stvarno nevjerovatna i u poređenju sa cijenama drugih žičara vjerovatno nemoguća za neko zdravorazumsko objašnjenje.

Kao primjer za poređenja može se uzeti žičara koja je puštena u rad prošle godine na Zlatiboru.

Godinu dana prije početka rada žičare „Trnovo", u rad je puštena „Gold gondola" na planini Zlatibor.

Panoramska gondola na Zlatiboru koštala je 13 miliona evra, tj. oko 25,43 miliona maraka. Dužina ove žičare je 9 kilometara i to je najduža panoramska gondola na svijetu.

Za razliku od žičare na Jahorini, opremljena je najmodernijim gondolama kapaciteta po 10 osoba, ali je zbog svoje dužine, razumljivo, ograničena na prevoz do 1000 osoba na čas.

Znajući cijenu i dužinu žičare lako se dolazi do podatka da je cijena izgradnje „Gold gondole" iznosila samo 2825 konvertibilnih maraka po dužnom metru, odnosno 17 puta je jeftinija od žičare na Jahorini.Stvarno podatak za nepovjerovati.

Nevjerovatno je da žičara koja je dužine 9 kilometara, tj. petnaest puta je duža od žičare na Jahorini, sa neuporedivo modernijom opremom, košta 4,5 miliona maraka manje. Ako bi se računalo na osnovu cijene po dužnom metru žičare na Jahorini, cijana gondole na Zlatiboru bi iznosila fantastičnih 450 miliona maraka.

Bez potrebe da donosim bilo kakve zaključke, jer je iz navedenog sve jasno, želim samo da se nadam da smo kao društvo svjesni sitacije u kojoj se Republika Srpska nalazi i da moramo pokušati neohodnim promjenama doći do uređenijeg sistema i kvalitetnijeg života, kakvog zasigurno zaslužujemo.

Vladislav Mićanović, predsjednik OO DNS Ugljevik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI