Bijeljina i njene garaže - varijanta jedan

Moje priželjkivano "talasanje", kada su u pitanju saobraćajni problemi Bijeljine je definitivno počelo, reakcije su neočekivane i ja sam već sad moju misiju ispunio. Realno, sagledavanje svih tih problema, kojih nažalost ima na pretek, na kraju će, koliko vidim, biti pretočeno u jednu, ako ne knjigu, onda bar skriptu sa svim nabrojanim problemima u saobraćaju, sakupljanim godinama, a popisanih u 2022. godini.

Bijeljina i njene garaže -  varijanta jedan
FOTO: Bijeljina danas

Čitaoci mojih tekstova ozbiljno shvataju konstatovane probleme, realno reaguju, komentarišu i uključuju se svojim viđenjima i prijedlozima i to je to "talasanje" koje sam priželjkivao. I prije nego počnem sa centralnom temom ovog teksta, uzgred i o nečem o čemu sam pisao.

Moj prvi članak, pod nazivom "NJEGOVO VELIČANSTVO STABLO", je pored naslova koji je imao i svoje dvosmisleno značenje pored činjenice da će tamo stojati ko zna još koliko, ali su već primjetne neke promjene. U navedenom tekstu, konstatovano je da je prosto nemoguće vidjeti saobraćajnog policajca u samom gradskom jezgru i evo već u proteklih desetak dana, saobraćajna policija je prisutna na kraju ulice Srpske vojske sa službenim vozilom i sa posadom od dva pa čak i tri policajca. To je lijepo ali...

Tu, na tom mjestu, ispod velike lipe koja ovih dana već pruža odličnu dobrodošlu hladovinu i na toj lokaciji, zasigurno nema potrebe ni za dvojicom policajaca, niti je na tom mjestu potrebno auto, ali obzirom na eventualnu potrebu za nekim uviđajem na nekoj drugoj lokaciji, smatraću to kao jedinim opravdanjem.

Hvala Bogu, policija nam je, uopšte, mnogo bolje opremljenija sa vozilima, ali suština "problema" nisu vozila nego potreba da u samom gradu, na raskrsnicama, kružnim tokovima imamo saobraćajnog policajca, obučenog, iskusnog i "opremljenog" jedino pištaljkom, te da se ta pištaljka čuje što češće, jer njen zvuk nam daje do znanja da tu neko reguliše saobraćaj. To znači i da je tu pretpostavka da će gužva biti manja, da će vozila brže prolaziti raskrsnice i to je ono što nam je neophodno. Ovo što sam napisao nije nikakvo "pametovanje" nego sušta potreba jer sam pored mog saobraćajnog fakulteta imao tu sreću da sam davne 1980. godine, kao vodnik stažista u vojnoj policiji pratio veliki broj vojnih konvoja kojih su u ta doba u Banja Luci mogla dovoditi saobraćaj do kolapsa. Međutim i tada, a sada pogotovo, je svakom dobro obučenom ali "hrabrom" policajcu bila potrebna ta "skupa" sprava, zvana pištaljka koju, na žalost samo fudbalske sudije odlično "upotrebljavaju".

Znači, promjena već ima, ali nisu to one prave, neophodne i najsvrsishodnije ali, Bože moj, živ čovjek sve dočeka, samo polako, a kod nas izgleda brže teško i da može.

Dakle, moja prva varijanta željene bijeljinske garaže, sticajem nekih okolnosti je ona u ulici 27. marta, površina pod brojevima k.č. 3381 i 3378/2 sa površinom najmanjom u odnosu od predloženih četiri, znači, ukupnih 1931m2. Međutim, upravo zato bi mogla i najmanje da košta, mada to ne mora da znači, sve zavisi u koliko nivoa bi se gradila. Neko od čitalaca će reći pa to je lokacija sadašnjeg "malog" buvljaka, na njemu stiču zaradu ona najsiromašnija kategorija naših sugrađana... i to je tačno. Ali isto tako je to mjesto kada taj buvljak radi /utorak i petak/, mjesto gdje imamo veliki broj pogrešno parkiranih vozila, ručnih raznih kolica, bicikala, mnogo izložene robe po trotoarima i tu je, nablaže rečeno, opšti haos. Praktično, i taj buvljak bi trebao da ima svoju garažu?!

S druge strane, u sklopu Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" imamo sasvim dovoljno prostora za takvu i slične djelatnosti i tamo već dugo funkcionišu prodaje skoro sve polovne i nove robe. Za sada, od mene sugestija da se ovaj "mali buvljak" što prije preseli na navedenu lokaciju uz obezbjeđenje povoljnih uslova za sve prodavce i to bez obzira da li će ova lokacija, nekad biti garaža ili će to neko mnogo ranije "označiti" kao dobru lokaciju za izgradnju nekog novog poslovno-stambenog objekta.

Napisao sam da je predmetno zemljište vlasništvo Grada Bijeljina. Šta to znači? To je veoma bitan podatak jer budućem eventualnom investitoru, koncesionaru i svakom drugom graditelju omogućava sledeće...

Naš gradonačelnik sa svojim saradnicima može da pripremi i razradi ovaj prijedog, sagleda sve uslove i potencijalne probleme, i ako zaista postoji želja za realizacijom izgradnje garaže na bilo kojoj od predloženih četiri lokacije, postupak je relativno prost da kažem izvodljiv. Zašto?

Grad Bijeljina to zemljište može, recimo budućem koncesionaru, dati na korištenje od 99 godina, obezbijediti mu građevisku dozvolu. Prije toga svom preduzeću koje se zove "Direkcija za izgradnju i razvoj grada" povjeriti zadatak da uradi idejno rješenje, zatim projekat i da obezbijedi poželjan obavezan nadzor i sve to iznese kao do detalja razrađen prijedlog, odbornicima Skupštine Grada Bijeljina koji bi trebao, bez uobičajenih, na žalost, problema na relaciji skupštinska većina - naš gradonačelnik, da to bude podržano pa maker i uz neke eventualne izmjene.

Naravno, mnogo šta se sve mora dogovoriti sa eventualnim koncesionarom ili bilo kojim drugim investitorom i onda nam, bar, može biti jasno da se nešto radi na temi zvanoj "Prva bijeljinska garaža"?

Zasigurno, sve ono što Grad Bijeljina ponudi, uloži ili pokloni višestruko će se vratiti, ne za mjesec ili godinu, ali saobraćaj će "prodisati" odmah.

Ono što raduje je da se navedena lokacija nalazi u uglu dvije dvosmjerne ulice, već pomenute ulice 27. marta koja već ima veoma veliku frekvenciju saobraćaja i sporednu ulicu Zorana Radmilovića što omogućava više potencijalnih izvedbi ulaza i izlaza iz buduće garaže, a predstavljaju veoma bitan element prilikom izrade idejnog rješenja.

Realno je i za očekivati da će neko konstatovati da je ta lokacija udaljena od centra grada, međutim, ako nam je gradski park, centar grada, a činjenica da jeste, onda je udaljenost od 700 metara što u svakom gradu ove veličine i sadašnjim stepenom razvoja nije ništa.

Šta mislite šta razdaljina od 700 metara znači za jednu Tuzlu ili za jedan Novi Sad?

Ko nam je kriv što niko nije istrajao na zaživljavanju gradskog saobraćaja, a do tada imate taxi vozila na raspolaganju koja su sve novija, udobnija i opremljenija u smislu telefonske uvezanosti preko svoje dispečerske službe. Ako vam ni od ovoga ništa ne odgovara onda, neće vam naškoditi, malo na noge lagane pa na vrijeme krenite da na vijeme stignete na željenu lokaciju i završite potrebni posao. Mislim od garaže do centra grada! Očigledno da više nije lako živjeti u gradu?

Nastavak slijedi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

97 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI