Elektro automobili dolaze?

I pošto sam u jednom u prethodnih članaka ukazao šta je problem Bijeljine kada je u pitanju jedina javna elektro punionica u gradu, evo još jedan tekst koji je možda mogao ići i prije prethodnog ali, siguran sam, dobro će doći i sad.

Elektro automobili dolaze?

Nove tehnologije nam svakodnevno donose novitete, odnosno, putem društvenih mreža serviraju nam informacije o njima i htjeli ili ne, one polako ali sigurno nam se nameću u svim oblastima, a samim tim nam nude i podizanje nivoa kvaliteta života.

Tekst koji slijedi ima čvrstu vezu sa često spominjanom SAOBRAĆAJNOM KULTUROM koja je neminovna osnova za sve tehnološke novitete bez obzira u kom kapacitetu i koliko brzo će stizati na naše prostore.

Da li smo pripremljeni za te novitete veliko je pitanje, a ni naši standardi i regulative nisu ni blizu mogućnosti da ih prihvate. Međutim, činjenica je da niko od nas, ponaosob i ne može da utiče na to, te nam je potrebna opšta i šira "akcija". Ova činjenica je rezultat jedne procjene nastale na jednom užem teritorijalnom principu, što podrazumijeva "istraživanje" nastalo na ovom našem području, na teritoriji Grada Bijeljine, Semberije i nešto šire.

Po meni, sve ovo bi trebalo da nas brine jer svi smo mi u tom teritorijalnom okrugu svrstani u jedan "koš" bez obzira što nismo svi isti, naprotiv, imamo sjajne pojedince, ali opšta ocjena zabrinjava.

I još nešto, da ne bi suviše bio samokritičan prema mom rodnom kraju, ništa nije bolje u cijeloj Republici Srpskoj i čitavoj Bosni i Hercegovini, čak naprotiv. Moje skromno mišljenje je da moje pisanje jeste, u prvom redu, posvećeno našoj terorijalnoj čitalačkoj publici i uglavnom se neću obazirati kako to sve funkcioniše u nekom drugom gradu.

KAKO NAPRIJED?

Ono što možemo, da bi se sve u globalu promijenilo na bolje je da se "školujemo", pratimo dolazak svih noviteta, da na taj način i lakše sagledavamo njihov kvalitet, a o njihovom prihvatanju, možda ćemo moći jednog dana, više edukovani, da odobravamo ili odbacujemo njihov dolazak na naše prostore.

U VEZI SA NAPRIJED NAPISANIM.....

Dokaz tome je i ovogodišnji sajam automobila koji je prije mjesec dana završen u Beogradu i koji je, praktično, i bio posvećen toj vrsti nove tehnologije. I dok svjetska auto industrija muku muči sa sirovinama i poremećenom tržištu zbog novonastale krize, polako, i reklo bi se skromno, i naše okruženje se okreće ka angažovanju u toj sferi industrije. Za nas iz Bosne i Hercegovine, najbitnija je najava da će se u dogledno vrijeme i u auto industriji Srbije, tačnije, u nezaobilaznom Kragujevcu, početi sklapati elektro automobili. Za sve potencijalne kupce koji o nabavci te vrste vozila već duže razmišljaju je ova informacija dočekana sa odobravanjem mada su cijene te vrste automobila nedostupne i neprihvatljive većini naših kupaca.

Često spominjane subvencije na našim prostorima su prvo zaživjele u bogatijim evropskim zemljama i to ne samo u autoindustriji nego i u poljoprivredi i drugim privrednim granama i vezane su za mnoge druge srećne narode. Moram priznati, i u Bosni i Hercegovini su dodijeljivanje, za poljoprivredne mašine, kupovinu stanova i još ponešto, ali za sada su to primjerci ravni "igrama na sreću" jer su korisnici uglavnom bili pripadnici određenih struktura društva koja su u većini bila bliska vlasti!

Kad smo već kod elektro automobila, iskoristiću priliku da upoznam naše čitaoce sa nekoliko interesantnih podataka.

U 2021. godini, dakle godini pandemije, u svijetu je prodato 6.670.000 novih elektro vozila!

Parlamnet Evropske Unije je ovh dana definitivno donio, usvojio odluku da se od 2035. godine zabranjuje upotreba automobila koji kao pogon koriste dizel ili benzin. To automatski znači da će proizvodnja takvih vozila prestati najmanje 3-5 godina ranije, te nam je onda mnogo jasnije zašto se sva svjetska autoindustrija usmjerila ka proizvodnji hibridnih vozila.

U Bosni i Hercegovini, zaključno sa aprilom mjesecom ove godine registrovano je 131 zvanično mjesto za punjenje ovih nečujnih vozila, a po nepotvrđenim podacima nemamo više od 180 elektro vozila. To je procenat koji ni vrijedan pisanja i konačno i to govori u kakvoj državi živimo i kakav je standard stanovništva?!

Od Bosne i Hercegovine, gori smo samo mi, kao Entitet Republika Srpska jer drugi Entitet u BiH, Federacija BiH, tačnije Vlada je već ove godine iz budžeta izdvojila 1.000.000 KM za subvencije građanima koji kupuju elektro i druge hibridne automobile u iznosima od 5.000 do 10.000 KM ali, naravno, samo za kupovinu novih vozila. Kakvi su još kriterijumi nije mi poznato ali kad se planirana sredstva podijele, slijedi naredno izdvajanje novih sredstava a nije isključeno da će to biti tek naredne godine i za očekivati je da će ukupni iznos biti i veći ali bitno je početi realizaciju i takvih subvencija.

Inače, kad smo kod Federacije BiH , još jedan podatak da je početkom februara ove godine i na Koridoru 5C, instalirana prva, velika punionica na deonici puta između Sarajeva i Mostara, tačnije na stajalištu Lepenica i ta investicija je koštala oko 80.000 KM.

Nadam se da će uskoro i na deonicama auto puta kroz Republiku Srpsku, bar u sklopu prve benzinske pumpe koju priželjkujemo biti elektro punjači. Naravno, mislim na dionicu Banja Luka - Doboj.

Bilo kako bilo, ako imate namjeru uskoro nabavljati elektro automobile, obavezno kupite i vlastiti punjač kako bi vaše vozilo pripremili za korištenje još u svojoj garaži.

Nadamo se da električna energija neće ubrzo i mnogo poskupiti.

Srećno u saobraćaju !

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

  • 08:00

    16°C
  • 11:00

    18°C
  • 14:00

    22°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

144 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

328 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 17. May 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI