U Bijeljini održana 79.sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske

Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske održalo je danas u Bijeljini svoju redovnu sjednicu, na koj je centralna tema bila „Informacija o troškovima električne energije za javnu rasvjetu i prihodima od indirektnih poreza u jedinicama lokalne samouprave“.

U Bijeljini održana 79.sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske

Predsjedništvo je informisano od strane Ministarstva finansija da je početkom 2023.godine došlo do određenih odstupanja procjenjenih prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju opštinama i gradovima u odnosu na prihode koje su planirani. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osnovni razlozi koji su doveli do smanjenja prihoda Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica su:  ukupan procjenjeni gubitak prihoda zbog većeg izdvajanja prihoda od indirektnih poreza za finansiranje BiH institucija; jednokratni gubitak prihoda od akciza, do kojeg je  došlo je do usvajanja izmjena Zakona o akcizama u BiH i drugo privremeno poravnanje za 2022. godinu između korisnika indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO.

Predsjedništvo je konstatovalo da je potrebno održati zajednički sastanak

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjedništva Saveza sa predsjednikom Vlade i ministrom finansija, s ciljem iznalaženja mogućnosti da se lokalnim zajednicama nadoknade gubitci od indirektnih poreza (PDV). Takođe, Savez opština i gradova Republike Srpske je pripremio analitički dokument „Platforma za izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske“, s ciljem da se uspostavi ravnomjerniji odnos između prihoda koje se dijele između budžeta Vlade i opština i gradova.

Pored pada očekivanih prihoda od PDV, značajno opterećenje za lokalne budžete predstavljaju i povećani troškovi za električnu energiju za javnu rasvjetu.

Predsjedništvo je takođe razmatralo i pitanja primjene Zakona o zaštiti od požara, kao i potrebu utvrđivanja reprezentativnosti Saveza opština i gradova Republike Srpske, kao zastupnika interesa lokalnih zajednica.   

Predsjedništvo smatra da je nedopustivo da se posebni kolektivni ugovori za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave potpisuju bez Saveza opština i gradova Republike Srpske, u vezi čega je pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave.

Predsjedništvo se usaglasilo da se naredna redovna Skupština  Saveza opština i gradova Republike Srpske održi u toku maja mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA