Vođa iz zatvora davao instrukcije: Uhapšeno 37 članova bande sa zapadnog Balkana

Međunarodna operacija za provođenje zakona koju koordinira Europol dovela je do hapšenja 37 članova vrlo nasilne kriminalne grupa sa zapadnog Balkana.

Vođa iz zatvora davao instrukcije: Uhapšeno 37 članova bande sa zapadnog Balkana
FOTO: SHUTTERSTOCK

Predvođena državljaninom Bosne i Hercegovine, ova moćna kriminalna grupa uglavnom je bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dana 24. maja, istovremeno je izvršen niz racija širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke protiv pripadnika ove bande. Ove akcije koordinisane su sa komandnog mjesta u Zagrebu, a uz podršku službenika Europola raspoređenih na terenu.

Tokom istrage uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući i vođu bande – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg Europol smatra visokovrijednom metom i koji trenutno služi četiri godine zatvora u Italiji.

Davao upustva

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Od ovih 37 osumnjičenih, njih 15 je uhapšeno kao rezultat dana akcije ove sedmice.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ovaj pojedinac nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti svoje bande iz svoje zatvorske ćelije. Odatle se vjeruje da je redovno davao naređenja i uputstva svojim podređenima o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Pretresene prostorije tokom dana akcije uključuju zatvorsku ćeliju u Belgiji, garažu u Holandiji koja je korištena za skladištenje kokaina, te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini u kojima su držani droga, vatreno oružje i eksploziv.

Rezultati kriminalističke istrage: 37 hapšenja, 148.000 evra u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije, 500 grama TNT sa daljinskim detonatorima, preko 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, 3 kilograma amfetamina, 7 kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša, uniforme za provođenje zakona i lažna dokumenta.

Organi koji učestvuju: Austrija: Kriminalistička obavještajna služba Austrija (Bundeskriminalamt), Belgija: Savezna sudska policija Antverpen, Bosna i Hercegovina: Federalna policija – Odjeljenje za borbu protiv zloupotrebe droga Sarajevo, Hrvatska: Opšta uprava policije (Odjeljenje za borbu protiv droga) i Policijska uprava Zagrebačke županije i Državno odvjetništvo – Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, Njemačka: ZKA – Carinski istražni ured Minhen, Holandija: Policija Roterdama, Slovenija: Uprava kriminalističke policije (Odjeljenje za nedozvoljene droge u okviru Odjeljenja za organizovani kriminal) i Uprava policije Ljubljana, SAD: US DEA Ured Zagreb, te Europol: Jedinica za droge.

Operativna radna grupa “Balkanski kartel”

Razvoj obavještajnih podataka koji je sproveo Europol nakon nedavnog uklanjanja tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Enkročet, Skaj ECC i ANOM – otkrila je prevalenciju balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi odgovorio na ovu prijetnju, Europol je osnovao Operativnu radnu grupu “Balkanski kartel“, koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta kako bi efikasno ciljali prijetnju koja dolazi iz ovog regiona.

Pored rušenja ove mreže, rad koji je obavljen u okviru ove Operativne grupe nedavno je doveo do rasformisanja najveće organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana u Srbiji, prenosi Avaz.

Dalji rezultati se mogu očekivati ​​kako se rad Operativne radne grupe nastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA