SNSD, HDZ i SDP počeli rad na Izbornom zakonu BiH

  • BiH
  • 01. Jun 2023.

SNSD, HDZ i SDP imenovali su po jednu osobu koja će u narednom period raditi na novom Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

SNSD, HDZ i SDP počeli rad na Izbornom zakonu BiH
FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ovo je istaknuto nakon juče održanog sastanka Milorada Dodika, Dragana Čovića i Nermina Nikšića, predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDP-a koji su naglasili da je energija koja postoji unutar koalicije dobra i da obećava, a od čega će svi građani imati koristi. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Dogovorili smo se da damo po jednu osobu koja bi radila na pripremi Izbornog zakona. Naša obaveza je šest mjeseci poslije formiranja vlasti to uraditi", rekao je Čović.

On je rekao da je dogovoreno i da se ključni projekti vežu zajedno te da ukoliko se bude na ovaj način radilo da će do sredine godine još pet ili šest zakona biti u proceduri.

I lider SDP-a rekao je da kako na nivou FBiH tako i na niovu BIH postoji opredjeljene i spremnost za dogovor te da će uvijek biti onih stvari oko kojih će se teško dogovoriti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Više volimo potrošiti par dana više na usaglašavanje i da jednoglasno to usvojimo nego da preglasavamo jedni druge", rekao je Nikšić.

On je rekao da smatra da je vlast na dobrom putu i da postoji neka singerija te da se još uvijek navikavaju jedni na druge, ali da kako dani prolaze sve je bolje i bolje.

"Vrijeme koje je pred nama pokazaće koristi za sve građane", rekao je Nikišić.

Sam Dodik je rekao da je zadovoljan sastancima koji se održavaju u ovom formatu te da atmosfera koji postoji obećava.

"Ovo je potpuno drukčije što smo imali u prošlom vremenu kada smo imali SDA svaki dan smo očekivali udarce pa mi uzvraćali i nikada nismo imali koordinaciju. Danas stavimo na dnevni red neka pitanja i vidimo kako možemo da riješimo i napravimo neko kretanje i dinamiku koja je potrebna", rekao je Dodik.

On je naglasio da su formiranjem vlasti stvoreni svi uslovi da se u skladu sa Ustavom mogu donositi odluke u skladu sa menahizmom koordinacije koji je definisan.

Takođe, naglasio je da očekuje da se nastave sastanci u ovom formatu te da ima mnogo problema koje treba riješiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA