Mjere za jačanje bezbjednosti u školama - 11 prioriteta na kojima će raditi institucije

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je Vlada Srpske predložila mjere za jačanje bezbjednosti u školama, na kojima će se u narednom periodu raditi intenzivno, te da ima 11 prioriteta na kojima će raditi institucije.

Mjere za jačanje bezbjednosti u školama - 11 prioriteta na kojima će raditi institucije

"Prioriteti su podržani sa 64 mjere, te imaju tačno naznačene aktivnosti koje treba da se sprovedu", rekla je Stojčićeva. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ona je navela da je povod za izradu cijelog programa iznuđen dešavanjima u Srbiji, te da je u prethodnom periodu Ministarstvo radilo na prevenciji nasilja.

Kada je riječ o konkretnim mjerama, Stojičićeva je navela "sanduče povjerenja", koje je postojalo i prije, ali će se raditi na tome da se ojača dostupnost tog sandučeta, odnosno da se definiše tačno, kako i ko može da uloži primjedbu i zapažanje u školi.

Prema njenim riječima, predmet humanost i bezbjednost je jedan u nizu od aktivnosti koji će se odnositi za učenike devetih razreda, te da će se izučavati fakultativno kao pilot projekat u 20 škola u školskoj 2023/2024. godini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Stojičićeva je za RTRS rekla da je uloga roditelja ključna, te da zbog sve većih obaveza roditelja škola ima sve veću ulogu.

"Iz porodice kreće sve i to moramo shvatiti ozbiljno. Svaki roditelj je zainteresovan da mu dijete izraste u zdravu i zrelu osobu", istakla je Stojčićeva.

Ona smatra da svaki nastavnik gradi svoj autoritet i da je važno da učenici poštuju nastavnike, koji rade važan i težak posao.

"U svakoj školi imamo pedagoge, a prema potrebama imamo angažovane i druge saradnike- psiholog, socijalni radnik... Možemo biti zadovoljni, ali ne toliko da nema prostora za jačanje i jedna od mjera je jačanje saradnika koji će biti podrška nastavnicima i rukovodstvu škole", rekla je Stojičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA