Majini savjeti - kako pronaći radost u malim stvarima

Na Međunarodni dan sreće, psihologinja i psihoterapeutkinja, Maja Savanović Zorić, podijelila je korisne savjete o pronalaženju radosti u malim stvarima umjesto čekanja da nam sreća sama dođe.

Majini savjeti - kako pronaći radost u malim stvarima
FOTO: Ustupljena fotografija

Pred vama je niz korisnih savjeta za poboljšanje emocionalnog blagostanja i pronalaženje sreće u svakodnevnom životu: TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

1. **Čuvanje dobrih uspomena:** Čuvanje dobrih uspomena ima važnu ulogu u psihološkom blagostanju. Važno je fokusirati se na pozitivna iskustva i uspomene kako bi ojačali emocionalnu otpornost i povećali osjećaj sreće i zadovoljstva. Ovo se može postići kroz tehnike poput vođenja dnevnika zahvalnosti, vizualizacije pozitivnih iskustava i aktivnog traženja prilika za stvaranje novih dobrih uspomena. Očuvanje dobrih uspomena može nam pomoći  da održimo balans između pozitivnih i negativnih iskustava i tako promovišemo emocionalnu dobrobit. Svaki dan odvojite vrijeme za prepoznavanje i uvažavanje stvari za koje ste zahvalni. To može biti jednostavno poput zapisivanja tri stvari za koje ste zahvalni svakog dana.

2. **Prihvatanje grešaka:** Greške su dio života i važno je iz njih učiti umjesto da ih tugujući ili ljutito odbacujemo. Trebamo ih prihvatiti kao priliku za lični rast i razvoj. Naučite prihvatati sebe s ljubavlju i saosjećanjem, uključujući i svoje nedostatke i greške. Rad na samoprihvatanju može poboljšati samopouzdanje i samopoštovanje.

3. **Strpljenje i vjera u pravo vrijeme:** Važno je imati strpljenja i vjerovati da će se stvari dogoditi kad treba. Po riječima našeg psohologa, Maje Savanović Zorić,  strpljenje i vjera da će sve doći u pravo vrijeme mogu biti korisni alati za suočavanje sa izazovima i teškoćama. Ovi mentalni stavovi mogu pomoći u održavanju optimizma i stabilnosti tokom teških perioda. Psiholog kroz svoj rad može podržati klijente u razvijanju ove vrste mentalne fleksibilnosti, podstičući ih da pronađu smisao i svrhu u svojim iskustvima, čak i kada se suočavaju s neizvjesnošću ili frustracijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

4. **Prihvatanje loših dana:** Svako prolazi kroz dobre i loše dane, a važno je prihvatiti ih kao dio prirodne ravnoteže života. Kako Maja navodi, prihvatanje loših dana je ključno za emocionalnu dobrobit. To podrazumijeva prepoznavanje i prihvatanje svojih emocija, umjesto da se pokušavaju potisnuti ili ignorisati. Rad s klijentima podstiče se razumijevanje da su loši dani normalan dio života i pruža alate za upravljanje njima, poput tehnika za smanjenje stresa, vježbi samopomoći i promjene negativnih misaonih obrazaca.

.5. **Imanje povjerenja:** Važno je imati povjerenje u sebe i svoje sposobnosti te biti odlučan u ostvarivanju svojih ciljeva. Trebamo se suočiti s izazovima s mentalnom agilnošću i spremnošću za donošenje odluka.

6. **Postavljajte ciljeve:** Postavljanje realnih i ostvarivih ciljeva može vam pružiti osjećaj svrhe i motivacije. Razmislite o kratkoročnim i dugoročnim ciljevima te o koracima koje možete poduzeti kako biste ih postigli.

7. **Budite aktivni:** Redovna fizička aktivnost može poboljšati raspoloženje i smanjiti osjećaj tjeskobe. Pronađite aktivnost koja vam odgovara, bilo da je to šetnja, trčanje, teretana  ili nešto drugo

8. **Razvijajte društvene veze:** Kvalitetni odnosi s porodicom, prijateljima i zajednicom ključni su za osjećaj sreće i blagostanja. Posvetite vrijeme povezivanju sa drugima i izgradnji podržavajućih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA