Feng Shui saveti za uređenje: prizovite pozitivnu energiju u svoj dom!

Dom je prostor koji mora biti naša oaza mira. Posle dugog i napornog dana, trčanja na sve strane i gomile obaveza, dom mora biti prostor u kojem se možemo opustiti. Bez obzira na kvadraturu, prostor u kojem živimo bi trebalo da odiše našim ukusom, izborima, uspomenama i apsiracijama.

Feng Shui saveti za uređenje: prizovite pozitivnu energiju u svoj dom!
FOTO: Pixabay

Ako ste ljubitelj minimalizma, uživaćete u otvorenom prostoru. Ljubitelje maksimalizma oduševiće gomila detalja i ukrasa. Međutim, prema drevnom kineskom učenju, postoje pravila kojih bi svi trebalo da se pridržavamo kada je uređenje enterijera u pitanju, kako bismo u prostor prizvali pozitivnu energiju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šta je feng shui?

Feng shui se bukvalno prevodi kao “voda vazduh” i predstavlja drevno kinesko učenje koje nas upućuje kako da postignemo harmoniju sa svojim okruženjem i omogućimo protok pozitivne energije, koja se naziva “či”. Feng shui, iako drevno učenje, ima uticaj i na moderno uređenje enterijera. Smatra se da poštovanje feng shui pravila prilikom uređenja prostora priziva pozitivnu energiju, sreću i uspeh.

Postoje univerzalni feng shui principi koji se primenjuju u savremenoj arhitekturi. Primera radi, feng shui promoviše što više prirodnog svetla u životnom prostoru, a moderni stanovi danas uglavnom imaju velike prozore i otvorene terase. Pored osećaja da je prostor veći nego što zaista jeste, ulaskom prirodnog svetla, u prostor ulazi i pozitivna energija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Po feng shui principima, životni prostor bi povremeno trebalo osvežiti. Promene ne moraju da budu velike - dovoljno je da promenite tepih, komad nameštaja, unesete novu biljku… Ovo drevno učenje poručuje da svaki predmet poseduje određenu energiju i, ako se predugo zadrži na jednom mestu, ta energija postaje ustajala i ne dozvoljava nam da napredujemo.

Uklonite prepreke za slobodan protok energije!

Ako je vaš životni prostor pretrpan, pozitivna energija će biti blokirana! Sve nepotrebne sitnice koje su zakrčile prostor onemogućavaju pozitivnoj energiji da se slobodno kreće, kažu feng shui principi. Nepotrebne sitnice stvaraju negativnu energiju. Povremeno pregledajte fijoke i pobacajte nepotrebne predmete. Periodičnim uređenjem ormara ćete stvoriti više mesta i učiniti da ceo prostor deluje daleko urednije. Organizovan prostor će podstaći osećaj da sve držite pod kontrolom, te ćete sigurno biti zadovoljniji.

Bitne predmete držite na vidnim mestima!

Svoj životni prostor bi trebalo da uredite tako da se vi u njemu osećate najbolje. Ukoliko vas pogled na pojedine predmete u trenutku čini srećnijim, postavite ih na vidna mesta i u prostorije u kojima češće boravite. To mogu biti konkretne nagrade za postignut uspeh, poput trofeja ili diploma, suveniri i uspomene s omiljenih putovanja, pokloni od dragih osoba, fotografije vaših bližnjih… Šta god vas čini srećnim neka se često nađe u vašem vidokrugu!

Jin i jan boje

Pri izboru boja bi trebalo voditi računa o energiji koju sa sobom nose. Primera radi, u jin boje spadaju plava, ljubičasta, crna i bela boja. To su ujedno boje koje sa sobom nose osećaj smirenosti. Idealan su izbor prilikom uređenja spavaće sobe. Jan boje, s druge strane, donose energiju i motivaciju. Možete ih koristiti u kancelariji, kako biste podstakli entuzijazam i radni duh!

Izbegavajte nameštaj s oštrim ivicama!

Feng shui ističe da nameštaj s oštrim ivicama sprečava protok pozitivne energije. Prema ovom drevnom učenju, daleko bolji izbor su zaobljeni komadi nameštaja. Okrugli klub stolovi su idealan primer nameštaja koji se savršeno uklapa u feng shui pravila.

Vodite računa o vratima!

Da bi pozitivna energija slobodno kružila vašim životnim prostorom, sva vrata u vašem domu moraju raditi savršeno! Vrata ne smeju da škripe prilikom otvaranja i zatvaranja, niti da prave bilo kakvu buku. Zaglavljena ili polomljena vrata su prava prepreka za ulazak sreće u vaš dom i, prema feng shui principima, trebalo bi ih što pre popraviti ili zameniti!

Za dobar san je važna harmonija!

Ako imate problema sa spavanjem, možda je vreme da preuredite spavaću sobu. Prema feng shui principima, za dobar san je najvažnija harmonija! Ispod kreveta ne bi smela da bude gomila stvari jer se na taj način blokira energija. Krevet bi trebalo da bude postavljen tako da nam vrata budu dijagonalno i da uvek možemo da ih vidimo, dok prozor ne bi trebalo da bude iza uzglavlja.

Ulazna vrata ne smeju da budu naspram kuhinje!

Feng shui ističe da je kuhinja izvor blagostanja. S tim u vezi, ulazna vrata ne bi trebalo da budu direktno napram kuhinje jer tako rizikujemo da blagostanje izađe napolje! Naravno, na raspored prostorija u svom životnom prostoru ne možemo uticati ako ga sami nismo dizajnirali. Međutim, nije sve izgubljeno. Dovoljno je da između ulaznih vrata i kuhinje postavite prepreku u vidu komada nameštaja, ukrasa ili saksije i problem je rešen!

Feng shui je drevno i veoma složeno učenje i svaki princip je podložan tumačenju, prilagođavanju i modernizaciji. Primera radi, jasno je da bi po feng shui principima trebalo ukloniti svu tehniku iz spavaće sobe jer u suprotnom remetimo harmoniju. Jasno je da je tako iako moderna tehnika nije bila ni u začecima kada su feng shui principi ugledali svetlost dana. Stručnjaci navode da nije neophodno da duboko ulazite u feng shui filozofiju da biste prizvali pozitivnu energiju u svoj dom. Dovoljno je da se pridržavate generalnih principa i da boravite u prostoru koji je otvoren i osvetljen, te da povremeno preuredite prostor, razmestite postojeći nameštaj ili u dom donesete neki novi komad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA