Naučnici tvrde - trening od 15 minuta produžava život!

Opšte je poznato da je za zdrav život potrebno i malo vježbe, ali mišljenja kako, koliko i kada - nikako da se usklade. Pročitajte oko kakvog se načina treniranja složila većina naučnika!

Naučnici tvrde - trening od 15 minuta produžava život!

Svi se slažu da je zdravom ljudskom tjelu neophodna rutina koja targetira što veći broj mišića, jača ih i istovremeno radi na sagorijevanju masnih naslaga. Vaš trening mora da bude prilagođen vašim mogućnostima - vodite računa da date sve od sebe, van zone komfora, ali da ne ugrozite zdravlje. Oni sa osjetljivim zglobovima i slabim srcem moraju se savjetovati sa lekarom oko primjerenih vježbi.

Ako ne znate odakle da krenete, postoje specijalno osmišljeni programi treninga - Smart Fit koncept u okviru kog je zamišljen tačan - online trening od 15ak minuta dnevno. Pogledajte zašto je ovakav trening dovoljan.

Kakav nam je trening svakodnevno potreban?

Dobar trening učiniće da se oznojite, ali i da osjetite onaj čuveni priliv endorfina koji prosto nagrne nakon trčanja ili druge fizičke aktivnosti. Kondicija dolazi i jača s vremenom - već poslije dve nedjelje treniranja primjetićete da možete da podignete veću težinu, i trčite duže i brže.

Za osnovne potrebe, dovoljno vam je samo 15 minuta dnevno!

Prema sprovedenim studijama, ljudi koji vježbaju 15 minuta dnevno žive u prosjeku 3 godine duže od onih koji "žive sjedeći". Iako je preporučljivo vježbati barem pola sata dnevno, pet puta nedjeljno, ovo je dobar početak vašeg puta ka zdravom životu.

Vježbanje bar 15 minuta dnevno ojačaće vaše srce, mišiće i kosti, ubrzaće vaš metabolizam i pomoći da se osjećate bolje.

Dobro struktuiran petnaestominutni trening izgleda ovako:

● zagrijavanje - podižete temperaturu tjela, mišići i zglobovi postaju elastičniji, i smanjuje se šansa da ćete se povrijediti tokom treninga;

● aerobne vježbe - smenjujte lagani džoging i istrčavanje za najbolje rezultate;

● jačanje mišića - oni koji ne žele da imaju prevelike mišiće često izbacuju tegove u potpunosti, ali zabluda je da ćete od dizanja tegova izgledati ogromno! Oni su neophodni da bi tjelo ojačalo i zateglo se;

● istezanje - često zanemaren dio treninga, ali zaista neophodan! Istezanjem smanjujete upalu mišića, opuštate tjelo posle vježbe i poboljšavate cirkulaciju.

Takođe, vraćate normalan i stabilan ritam disanja dok se istežete. Za srce je bolje da se istežete ležeći. Odakle "ukrasti" tih 15 minuta dnevno?

Manjak volje nije jedina stvar zbog koje ne vježbamo - nekada se čini da cijeli dan zaista proleti a da ne opazite i zatekne vas premorene, u fotelji pred televizorom, kako brojite minute do odlaska na spavanje.

Petnaest minuta zaista prođe za tren oka! To vrijeme možete iskoristiti za vježbanje na više načina:

#1 Dok gledate televizor

Ugnijezdili ste se da gledate omiljenu seriju, ali blok reklama ponovo traje čitavu vječnost? Neka vam one brže prođu! Dok traju reklame, odradite dvije - tri serije po petnaestak trbušnjaka, čučnjeva ili sklekova, ili džogirajte u mjestu; možete i da ,,parkirate" tegove kraj fotelje i radite vježbe za triceps dok gledate filmove ili serije.

#2 U kancelariji

Ako obavljate poslove sjedeći, ne zaboravite da se na svakih 45 minuta protegnete, kako vas ne bi bolela leđa. Dok sjedite, možete držati noge podignute i zatezati mišiće, a to ćete postići i ako lift zamjenite stepenicama. I ovdje možete donijeti tegove, ako je atmosfera opuštena - najpraktičniji su oni koji se obmotavaju oko ruku i nogu.

#3 Dok čekate prijevoz

Propinjite se na prste kako biste učvrstili i oblikovali listove, ili radite "stojeće" sklekove. Ukoliko niste krenuli ni na jedno mjesto za koje je potrebno doterati se, izbor vježbi raste, a bus će se stvoriti prije nego što primjetite da uopšte kasni.

#4 Dok idete do prodavnice

Siđite stepenicama, istrčite sprint do prodavnice, a u povratku koristite kese kao tegove - ništa jednostavnije, a efikasno je! Ovo je dobra vrsta kombinovane vježbe: uključuje kardio, aktivira mišiće i nabija kondiciju.

Lako je uključiti petnaestominutni trening u svakodnevnu rutinu, a vježbanje će vam neizostavno donijeti bolje zdravlje i izgled.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    12°C
  • 14:00

    17°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 27. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI