Do nove godine biće riješeno pitanje statusa Banje Dvorovi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će do Nove godine biti riješeno pitanje statusa Banje Dvorovi u pogledu odnosa Republika Srpska - grad Bijeljina, navodeći da je odluka da ovo i dalje bude javna ustanova.

Do nove godine biće riješeno pitanje statusa Banje Dvorovi

"U svakom slučaju odluka je da ovo i dalje bude javna ustanova jer smatramo da je resurs koji ovdje postoji javno bogatstvo i ne može da se devastira na bilo koji način", rekao je Dodik novinarima, nakon sastanka sa rukovodstvom Banje Dvorovi kojem je prisustvovao i premijer Srpske Radovan Višković.

Dodik je naveo da se tokom epidemije virusa korona pokazalo da je održavanje bilo teže tamo gdje su privatni hoteli, nego ako je riječ o javnoj ustanovi.

"Dogovorili smo rješavanje dugova koji su do sada stvoreni, a koji nisu mali. Prethodno rukovodstvo je, kako smo informisani, to nakaradno vodilo i dovelo gotovo do bezizlaza", rekao je Dodik.

On je naglasio da se već sada vrše neki reprogrami i održivost je već nekako postignuta.

"Da nije bilo virusa korona imali bismo, vjerovatno, uspješnu godinu. Revidiraćemo projekat koji je urađen prije oko 20 godina, dovešćemo ga u stanje najboljih standarda za ovo vrijeme i nakon toga sjesti da vidimo kako obezbijediti dugoročno finansiranje investicije, da vidimo na koji način to grad i Republika treba da urade", rekao je Dodik.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da Banja Dvorovi predstavlja značajan kapacitet za Bijeljinu, Semberiju i Republiku Srpsku, te da je potrebno dati joj mjesto koje zaslužuje.

"Banja se ne može razvijati sa dugovanjima, oštećenog krova, devastirana", rekao je Višković novinarima.

Prema njegovim riječima, da bi svi budući koraci bili sprovedeni neophodno je da, kako je dogovoreno na sastanku, menadžment Banje zajedno sa resornim ministarstvom nađe rješenje vlasničkog, imovinskog statusa.

"Ovo je jedna od banja, osim Banje `Vilina vlas`, koja je u vlasništvu 100 odsto lokalne zajednice. To je sigurno do sada i bio problem ove banje, da nije bila u sistemu zdravstvene zaštite Fonda zdravstvenog osiguranja, što je trpjelo znatne gubitke svih ovih godina", naveo je Višković.

On je istakao da je danas iskazana želja da sada bude napravljen koncept da Republika Srpska i grad Bijeljina, u dogovorenim procentima, budu vlasnici ove banje.

"Da to u stvari bude stoodstotno vlasništvo države, jer na kraju krajeva, i Republika Srpska je lokalna zajednica - državna imovina", rekao je Višković i izrazio želju da resurs u kojem postoji ljekovita voda sa 80 stepeni treba da bude na korist i Semberiji, i Republici Srpskoj i gradu Bijeljina.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je na sastanku dogovoreno da poslovi na Banji budu zajednička investicija.

"Ta investicija će završiti hotel `Sveti Stefan`, napraviti zatvoreni bazen i otvoriti novih stotinjak radnih mjesta, te da ponovo `Banja Dvorovi` bude turistički biser našeg grada", naveo je Mićić.

On je naveo da je bilo i drugih prijedloga - privatizacije i slično, ali je, ipak, prijedlog premijera i srpskog člana Predsjedništva BiH da takav kapital ne treba dati u privatizaciju, već ga zajedničkim sredstvima grada i Republike Srpske sačuvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA