Nove metode liječenja spas za pacijente u Semberiji

Medicinski tim u bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” svakodnevno usvaja nove procedure i tehnike laparoskopske hirurgije, a uporedo sa neprestanom borbom protiv virusa korona ljekari u toj zdravstvenoj ustanovi u posljednje vrijeme započeli su sa operacijama tumora na debelom crijevu, kao i nove intervencije iz oblasti urologije i oftalmologije.

Nove metode liječenja spas za pacijente u Semberiji

Ustanova ima i nov laparoskopski stub, jedan od najboljih u regionu, što u velikoj mjeri olakšava operativne zahvate, a bijeljinski hirurzi nedavno su počeli sa operacijom preponske kile po savremenoj TEP metodi.

- To je jedna od najčešćih dijagnoza kod muškaraca i jedna od najčešćih operacija kod nas i u svijetu. Zahvat novom metodom nosi brojne benefite za pacijenta jer operacija traje od pola sata do sat, a on istog dana može da se kreće. Takođe, nama hirurzima u odnosu na otvorenu ili klasičnu metodu omogućava drugačiji pristup - rekao je specijalista opšte hirurgije u bolnici "Sveti vračevi" Milan Todorović, koji je nakon pomoći kolega iz Srbije samostalno počeo da radi te operacije.

U ovoj bolnici u posljednje vrijeme uvedeno je još novih operativnih intervencija, a oftalmolozi su počeli sa operacijama ultrazvučne katarakte najsavremenijom svjetskom metodom (FAKO) ili laserske operacije očiju.

- Uspjeh je mnogo veći jer smo nove procedure pokrenuli u vrijeme pandemije. Oftalmolozi bijeljinske bolnice od sada su samostalni u liječenju katarakte, najsavremenijom laserskom metodom. Pacijenti više ne moraju da odlaze u druge gradove radi te operacije nego tu uslugu mogu da dobiju u našoj ustanovi - rekao je direktor JZU Bolnica "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović i dodao da je uvođenjem novih procedura u liječenju bolesti oka bijeljinska bolnica rad oftalmološkog odjeljenja podigla na najviši nivo.

Osim toga, ističe Maksimović, znatno je unaprijeđen dijagnostički rad u toj oblasti, a posebno se izdvaja optička koherentna tomografija (OCT), koja omogućava slojevito snimanje struktura oka i rano otkrivanje brojnih oftalmoloških bolesti.

Prema riječima Maksimovića, nabavljen je i DžAG laser, koji posjeduju samo pojedine klinike, a na čelu tima koji izvodi ove operacije je mladi bijeljinski oftalmolog, načelnica odjeljenja Daliborka Ješurić.

- Imamo mlad i motivisan tim koji stiče nova znanja i vještine. Nije nam samo cilj širenje spektra usluga, nego svakodnevno poboljšanje njihovog kvaliteta. Na operaciju katarakte se ne čeka dugo, a pacijenti se poslije nje veoma brzo vraćaju redovnim aktivnostima - izjavila je Ješurićeva.

U bijeljinskoj bolnici počeli su i sa operacijama prostate. Uz asistenciju urologa iz ove zdravstvene ustanove, načelnik Evropskog centra za prostatu u Inzbruku, urolog Jasmin Bektić, obavio je ove tri operacije prostate u Bijeljini. Saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu, a plan je da u Bijeljini u narednom periodu bude otvoren i regionalni centar za prostatu.

- Karcinom prostate jedan je od čestih karcinoma kod muškaraca. Sada su operacije podignute na viši nivo jer u Evropi ne postoji bolji centar od Inzbruka, a profesor Bektić iza sebe ima više od 2.000 urađenih operacija. Karcinomi prostate su uznapredovali i nema mnogo urologa koji se time bave. Novim načinom operisanja čuva se neuromuskulatorni splet, što pacijentima omogućava da očuvaju potenciju i kontrolu mokrenja. Srećni smo što možemo da učimo od najboljih - kaže specijalista urologije u JZU Bolnica "Sveti vračevi" Duško Milićević.

Angio sala

Angio sala u bijeljinskoj bolnici počela je sa 24-časovnim radom. Svi pacijenti sa akutnim infarktom miokarda sa područja bijeljinske i zvorničke regije zbrinjavaju se u Bolnici "Sveti vračevi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA