BiH ostaje bez radnika i ide ka novoj krizi

 • BiH
 • 09. Jun 2023.

Dok se Evropa otvara za prijem radnika iz BiH i drugih zemalja, kod nas se ne preduzima ništa kako bi poboljšao status domaće radne snage i pojednostavila procedure za angažman radnika iz inostranstva.

BiH ostaje bez radnika i ide ka novoj krizi
FOTO: Depositphotos

Na taj način, potvrđuje direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić, domaća ekonomija neupitno ide ka kolapsu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Idemo ka novoj krizi kad ćemo, nakon što Njemačka, Austrija, Slovenija, zemlje okruženja povuku i ovo malo radnika što je ostalo, biti u situaciji da niti imamo domaću radnu snagu niti imamo strategiju za uvoz radne snage. Pokušavamo uvjeriti vlasti da počnu raditi na ovim pitanjima. Dostavljamo i dokaze da se naši ugovori već otkazuju jer domaća privreda nema odgovarajuću radnu snagu koja može odgovoriti zahtjevima zahtjevnog inotržišta – kazao je Nenadić.

Pojašnjava da sve procjene govore da među oko 283.000 osoba na evidencijama nezaposlenih u FBiH nema više od 40.000 onih koji aktivno traže posao te da se BiH suočava s nedostatkom radnika, posebno u drvnoj, metalnoj i hemijskoj industriji, ali i ugostiteljstvu, trgovini i pratećim djelatnostima.

Istovremeno, angažman stranaca prate brojne komplikacije, od godišnjih kvota koje se utvrđuju na državnom nivou, do niza onih na nižim nivoima vlasti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tako je za angažman stranog radnika u Srpskoj potrebno oko dva mjeseca, a u FBiH od šest do devet mjeseci.

– Moraju se pribaviti potvrde 11 zavoda i službi u državi da na njihovoj evidenciji nema radnika koje poslodavac planira angažovati. A onda je tu nostrifikacija diploma, pitanja smještaja, na kraju se još čekaju vize, radne i boravišne dozvole – dodao je Nenadić, piše Avaz.

Nizom inicijativa Udruženje poslodavaca FBiH pokušava promijeniti situaciju prije nego što bude prekasno. Osim pojednostavljivanja procedura za upošljavanje stranaca, insistira se i na rasterećenju privrede kroz smanjenje poreza, doprinosa, parafiskalnih nameta, kako bi se novac mogao usmjeriti u rast plaća radnika.

– Po pitanju fiskalnih i parafiskalnih opterećenja najsloženija smo i najskuplja zemlja u Evropi, a istovremeno smo najsiromašnija zemlja s najvišim procentom nezaposlenih. Zato što prije na ova pitanja moramo dati odgovore – istakao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

 • 08:00

  17°C
 • 11:00

  20°C
 • 14:00

  24°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI